Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Östersund blir kontantfritt

Kontanthanteringen på stadsbussarna i Östersund avskaffas i slutet av augusti. Foto: Ulo Maasing.

Kontanthanteringen på stadsbussarna i Östersund avskaffas i slutet av augusti. Foto: Ulo Maasing.

I slutet av augusti blir även Östersund kontantfritt. När stadsbussarna i Östersund skiftar till höst- och vintertidtabell den 24 augusti avskaffas kontanthanteringen på bussarna.

Redan tidigare har Länstrafiken i Jämtland förklarat att man har som mål att övrig busstrafik i Jämtland ska bli kontantfri senast om ett år, i juni 2016.

Att redan till hösten göra stadsbussarna i Östersund kontantfria beslutades sedan Östersunds kommun hade fattat beslut om gratis ungdomskort i kommunen.

Taggat som: , ,

4 kommentarer »

  1. Att göra bussar ”kontantfria”; För vems skull? För kunderna, det svenska folket som av miljöskäl ska eller bör åka mer kollektivt, är det BARA krångligt… Och så ska förstås Jämtlands läns kollektivtrafikmyndighet bestämma att just i Jämtland ska det vara ett särskilt plastkort, som inte kan användas någon annanstans, i någon annan kollektivtrafik i någon närliggande stad… Och man ska väl INTE kunna betala med VISA-kort el. MasterCard, för det vore ju kundvänligt, rationellt, populärt, m.m. och så kan man bara inte ha det i kollektivtrafik !!!!!!!! Är målet att stadsbussarna ska köra tomma, så gör man allting rätt i alla kollektivtrafikmyndigheter i Sverige…

  2. Instämmer med föregående talare, det är ju märkligt att en så självklar samhällsservice som kollektivtrafik ska behöva krånglas till så mycket som möjligt, bättre då att införa nolltaxa över hela linjen.

  3. Andreas! Du undrar för vems skull detta görs? Ja, till största del för att förbättra busschaufförernas arbetsmiljö. Så länge det finns kontanthantering i kollektivtrafiken så kommer också hot och våld att finnas. Kraven från facken ökar och branschen är tvungen att jobba för att minska hotbilden. Läs artikel från Länstidningen där Stadsbussarna uttalar sig http://www.ltz.se/jamtland/ostersund/kontantfritt-pa-stadsbussarna-i-host

    • Hej Olivia, och då ”MÅSTE” man ha ett särskilt plastkort, som BARA gäller i ETT län??? Varför får man inte betala med VISA-kort eller med Mastercard ??? Hela tiden ska man krångla till det, göra det extra dyrt, och djävlas med de som vill åka kollektivt, rent ut sagt….

      Alla små och stora affärer har läsare för normala kort. Det borde bli billigast och enklast att ha sådana läsare på bussen, istället för något speciellt system, som bara fungerar på kollektivtrafiken, och bara i ett län… Jämtland har ett system, Västtrafik har ett, SL i Sthlm har ett, Uppsalatrafiken har ett, Östgötatrafiken har ett, osv… och inga system är kompatibla med varandra…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)