Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Priset på Nobinaaktier klart

Ragnar Norbäck, vd i Nobina AB: Börsnoteringen stärker vår position på flera sätt. Foto: Nobina.

Ragnar Norbäck, vd i Nobina AB: Börsnoteringen stärker vår position på flera sätt. Foto: Nobina.

Nordens största bussoperatör Nobina har nu offentliggjort prisintervallet för aktierna och prospektet i samband med att Nobina AB ska börsnoteras på Nasdaq Stockholm. Det slutliga priset kommer att ligga inom intervallet 33 – 40 svenska kronor. Var i intervallet priset hamnar kommer att offentliggöras omkring den 18 juni.

Kort efter det att börsintroduktionen är fullföljd avser Nobina att använda 638 miljoner kronor av de pengar som man får in för att helt återbetala den företagsobligation som Nobina har.

Bolaget kommer också att tidigarelägga publiceringen av sin delårsrapport till den 15 juni istället för tidigare planerade 26 juni.

– Under de senaste tio åren har vi successivt stärkt Nobinas lönsamhet och kassaflöde genom en aktiv förvaltning och omstöpning av kontraktsportföljen, centralisering av fordonsflottan och kontinuerligt effektiviseringsarbete.

– Börsnoteringen förbättrar vår position på flera sätt. En ökad transparens är positiv för vår kreditvärdering, som i sin tur ger positiva effekter vid finansieringen av bussar. Ett bredare ägande leder till ökad kännedom om den nordiska marknaden för kollektivtrafik och om Nobina, vilket ökar vår förmåga att rekrytera kvalificerade medarbetare och nyckelpersoner, säger Nobinas vd Ragnar Norbäck.

Nobinas erbjudande att teckna aktier i Nobina AB riktar sig till både allmänheten och institutionella investerare i Sverige och utomlands.

Erbjudandet omfattar totalt mellan 51 149 606 och 61 821 582 aktier. Mellan 29 899 606 och 36 064 006 är befintliga aktier om bjuds ut till försäljning av de kapitalfonder som nu äger nästan alla aktier i Nobina: Sothic Capital, BlueMountain, Invesco, Anchorage, BlueCrest, Kite Lake, Magnolia, Gladwyne och Ironshield.

Högst 25 757 576 aktier kommer att nyemitteras. Dessa ska tillföra Nobina AB 750 miljoner kronor.

– Företagets goda marknadsförståelse och stordriftsfördelar bidrar till att Nobina har en bättre lönsamhet än konkurrenterna. Genom en börsnotering sänks Nobinas kapitalkostnader och det lägger grunden för ytterligare förbättrad kostnadseffektivitet.

– Det skapar också förutsättningar för att leverera en ännu mer konkurrenskraftig kollektivtrafik till nytta för samhälle, resenärer, medarbetare och framtida aktieägare, säger Nobinas styrelseordförande Jan Sjöqvist.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)