Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Många yrkesförare har ännu inte klarat YKB-utbildning

Caj Luoma, chef för Utbildning & Arbetsmarknad på Transportföretagen. Foto: Transportföretagen.

Caj Luoma, chef för Utbildning & Arbetsmarknad på Transportföretagen. Foto: Transportföretagen.

Många yrkesförare har ännu inte klarat av den fortbildning som krävs för YKB, Yrkeskompetensbevis. Men läget bland bussförarna är mycket bättre än inom godstransporterna. Det konstaterar Transportföretagen som har tagit del av färska siffror från Transportstyrelsen om YKB.

Antalet förare som genomgått den obligatoriska fortbildningen kopplat till YKB har ökat rejält de senaste tre månaderna. Inom gruppen förare med D-körkort har nu drygt 24 000 klarat av sina fem fortbildningsdagar och är därmed berättigade till sitt YKB.

Andelen som genomgått YKB-fortbildningen bland förare av fordon som kräver C-behörighet har också ökat rejält men från låga nivåer. I slutet av maj var det knappt 11 000 förare i den gruppen som genomgått alla fortbildningsdagar.

– Det är nu bara tre månader kvar till slutdatumet den 10 september i år för förare av fordon som kräver D-behörighet att ha klarat av sin 35 timmars fortbildning. Med tanke på den korta period som återstår är det en mycket glädjande nyhet att vi ser en kraftig ökning av YKB-fortbildningsvolymen inom bussbranschen, säger Caj Luoma, chef för Utbildning & Arbetsmarknad på Transportföretagen.

För förare av fordon som kräver C-behörighet är deadline satt till den 10 september 2016.

– Vi följer statistiken noggrant – inte minst när det gäller godssidan där knappt 11 000 av ca 120 000 förare klarat av sin fortbildning. Här kvarstår mycket arbete för oss att informera och för branschens företag att utbildas, säger Caj Luoma.

Taggat som: , , , ,

2 kommentarer »

  1. Flertalet har inte registrerat utbildningarna eftersom man vill vänta in i det längsta, Då YKB intyget gäller fem år från dagen när man betalar in avgiften.

    Om man hade varit smart från myndigheterna så hade man låtit brytdatumet vara 10 september oavsett när man betalar in och registrerat utbildningen i systemet. Och därefter löpande 5 fem år från detta datum. Nya kortet skickas ut i tid och gäller från angivet datum 10 september.

  2. Finns det nåt som är ”smart” med Ykb?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)