Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussresemässa möter nergång med fördubbling

RDA, Köln, Sveriges Bussföretag, Busstorget, mässor, ITB, Friedrichshagen

RDA-mässan i Köln möter sviktande intresse med att etablera ytterligare en mässa. Foto: Ulo Maasing.

Den stora, men stadigt krympande buss- och gruppresemässa som arrangeras av RDA i Köln, satsar på fördubbling för att möta nergången. Nästa år kommer RDA-mässan således att äga rum två gånger. Den nya RDA-mässan ska äga rum i Friedrichshafen i södra Tyskland. Samtidigt tidigareläggs mässan i Köln flera veckor.

Enligt RDA-chefen Richard Eberhardt är den nya mässan i Friedrichshafen ett sätt för RDA att svara mot önskemål från såväl utställare som besökare om såväl en tidigare mässa som en sydligare lokalisering. Vid invigningen av årets mässa på tisdagen förklarade Eberhardt att man hoppas att mässan i Friedrichshafen ska locka fler besökare och utställare från Österrike och Schweiz.

Tidpunkten för den nya mässan blir 7 – 8 april, alltså torsdag och fredag veckan efter påsk. Men konkurrensen blir tuff. Den nya RDA-mässan kommer att äga rum endast en månad efter den stora resmässan ITB i Berlin och en dryg vecka innan Germany Travel Mart, GTM, i Magdeburg. GTM är det viktigaste affärsforumet för tysk besöksnäring.

För att få ställa ut på den nya mässan i Friedrichshafen kräver RDA dessutom att man även köper monterplats på mässan i Köln. Den mässan har sedan ett antal år ägt rum under den senare delen av juli, men från nästa år tidigareläggs Kölnmässan. 2016 års RDA i Köln äger således rum den 5 – 7 juli.

För svenskt bussresefolk blir april 2016 dessutom extra hektisk eftersom Sveriges Bussföretag med partners arrangerar Busstorget den 21 – 22 april på en plats som ännu inte är fastställd.

Om det nya greppet från RDA kommer att lyckas återstår att se. De utställare och besökare som bussmagasinet.se har talat med har hittills varit skeptiska.

– Tror de att vi inte har annat att göra än att delta på mässor, kommenterade en mångårig utställare förändringarna.

RDA-mässan har under en lång rad år backat i likhet med många andra resmässor. Såväl utställare som besökare har blivit färre, år för år. Tidigare uppgifter om en 30-procentig nergång i år tillbakavisades dock av Richard Eberhardt vid tisdagens invigning. De siffror han där presenterade när det gäller årets mässa pekar istället på en tioprocentig minskning i år.

Besökare på mässan kan dock notera allt större osålda ytor med extra breda gångar, kraftigt indragna väggar i de båda hallarna och en hel del ytor som används av arrangörerna själv.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)