Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL-anställd i muthärva

SLEn tjänsteman på Storstockholms lokaltrafik, dvs trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting, har åtalats för mutbrott, rapporterar Dagens Nyheter. Tjänstemannen ska enligt åtalet ha försökt muta en medarbetare på Goodtech, ett norskägt företag som arbetar med byte och underhåll av signalsystemet på en av tunnelbanelinjerna i Stockholm. Samtidigt utreds Gootech för korruption efter att ha överfakturerat SL på en miljon kronor.

I våras fick två medarbetare på Goodtech i Stockholm lämna sina arbetsplatser på grund av misstänkta oegentligheter. SL-tjänstemannen försökte i samband med det köpa ytterligare en Goodtechanställds tystnad eftersom han trodde att denne varit inblandad i de två övriga Gootechanställdas affärer med SL.

Den Goodtechanställde som SL-tjänstemannen försökte muta fick bland annat vid ett tillfälle en stor faktura på sitt skrivbord från ett företag som inte hade anlitats och som han uppfattade som en bluffaktura. Hans chef uppmanade honom dock att inte ifrågasätta fakturan, utan bara attestera den.

Tre anställda i Gootechs svenska ledning har avskedats, en anställd har polisanmälts och en polisutredning pågår nu på riksenheten mot korruption. Enligt DN har en av cheferna vid Goodtech köpt bland annat kläder och vin till kunder och vänner. En av klädbeställningarna gäller en person med samma namn som SL-tjänstemannen. Denne har stängts av från sin tjänst.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)