Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solpaneler och vattenåtervinning på holländska turistbussar

Turistbussföretaget Contikiholland har tagit emot 15 VDL Futura med såväl solpanel på taket som återvinning av vatten från luftkonditioneringen. Foto: VDL.

Turistbussföretaget Contikiholland har tagit emot 15 VDL Futura med såväl solpanel på taket som återvinning av vatten från luftkonditioneringen. Foto: VDL.

Det holländska turistbussföretaget Contikiholland har nyligen tagit emot en leverans på femton VDL Futura turistbussar. Men bussarna är inte utrustade riktigt som vi oftast är vana vid, utan har både solpanel på taket och vattenåtervinning.

Solpanelen används för att ladda bussens batteri, vilket gör att batteriet alltid är fulladdat. Det spar i sin tur bränsle och bidrar också till ett minskat underhållsbehov.

De femton bussarna har också en extra vattentank där kondensvatten från luftkonditioneringen samlas. Vattnet används sedan för att tvätta och städa bussen under resor.

I övrigt har de 12,9 meter långa, tvåaxliga bussarna plats för 54 passagerare, USB-uttag och 220 volts eluttag för laddning av mobiltelefoner, läsplattor med mera. Motorn är DAF MX-11 271 på 370 hästkrafter och bussarna är utrustade med ZF AS-Tronic växellåda.

Alla Contikihollands 58 bussar är VDL.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)