Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tågresenärer gynnas av expressbussar

Expressbussar på Berlins busstation, ZOB. Den snabbt växande expressbusstrafiken i Tyskland har fungerat som en effektiv prispressare på tågbiljetter. Foto: Ulo Maasing.

Expressbussar på Berlins busstation, ZOB. Den snabbt växande expressbusstrafiken i Tyskland har fungerat som en effektiv prispressare på tågbiljetter. Foto: Ulo Maasing.

Den snabbt växande expressbusstrafiken i Tyskland har gjort tågresorna i landet billigare. Det konstaterar boknings- och planeringssajten checkmybus.com som har jämfört biljettpriserna från en rad orter i Tyskland till femton populära semesterdestinationer i landet.

Den 1 januari 2013 öppnades marknaden för långväga busstrafik i Tyskland så att bussföretag tilläts konkurrera med järnvägen. Sedan dess har den långväga busstrafiken i landet formligen exploderat och hundratals nya busslinjer, ofta med hög turtäthet har vuxit fram.

Vinnare på konkurrensen är resenärerna som har fått billigare resmöjligheter tack vare bussarna, men även de resenärer som väljer tåget är vinnare. Konkurrensen från busstrafiken har nämligen fått de tyska järnvägarna att sänka sina priser, inte minst genom att komma med stora rabatter, Spartickets.

Till de semesterdestinationer som checkmybus.com har studerat är visserligen tåget fortfarande i genomsnitt 154 procent dyrare än bussen, samtidigt som tåget i snitt är 30 procent snabbare. Men utan konkurrensen från busstrafiken hade tågbiljetterna varit avsevärt dyrare.

På tretton av de femton destinationer som studerats har nämligen järnvägen infört kampanjpriser på 19 – 29 euro. Trots det är bussresan fortfarande billigare med ett genomsnittspris på 15,47 euro.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)