Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Länstrafiken Norrbotten anklagas för försök till olaglig upphandling

Konkurrenskommissionen är en del av Den Nya Välfärden.

Konkurrenskommissionen är en del av Den Nya Välfärden.

Länstrafiken i Norrbotten bröt mot upphandlingslagstiftningen när man skulle upphandla särskild kollektivtrafik, alltså sjukresor, färdtjänst med mera. Upphandlingen gällde taxitransporter för omkring 500 miljoner kronor i upp till sex eller sju år, vilket i sådana här sammanhang enligt den privata Konkurrenskommissionen (en del av Den Nya Välfärden) är en alldeles för lång avtalstid.

I april i år inledde Länstrafiken i Norrbotten en upphandling av ramavtal för taxitransporter för färdtjänst med mera. Den totala kontraktstiden skulle efter förlängning kunna uppgå till mellan sex och sju år.

Konkurrenskommissionen framhåller att det i sådana här fall bara tillåts en avtalstid på fyra år enligt upphandlingslagen. Syftet är att förhindra att den lokala konkurrensen sätts ur spel för så väldigt lång tid. Företag som förlorat upphandlingen kan riskera att tvingas upphöra med sin verksamhet och den lokala konkurrensen kan därigenom ta skada.

– En så lång kontraktstid när det gäller en sådan lokal bransch som taxi är mycket negativ för den lokala konkurrensen, särskilt när det som i detta fall rör sig om ett ramavtal på cirka en halv miljard kronor. Det kan inte minst försvåra för uppstickare att etablera sig, säger Per Eklund, ledamot i Konkurrenskommissionen.

Sedan en leverantör påtalat felaktigheten i domstol avbröts upphandlingen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)