Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt fler skadas på Stockholmsbussar

Allt fler resenärer skadas på bussar i Storstockholm enligt Transportstyrelsens statistik. Arkivbild: Ulo Maasing.

Allt fler resenärer skadas på bussar i Storstockholm enligt Transportstyrelsens statistik. Arkivbild: Ulo Maasing.

Allt fler människor skadas när de åker buss i Storstockholm. Mellan år 2011 och 2013 ökade antalet personer som skadades ombord på SL-bussarna och därför fick söka akutvård från 93 till 154. Det visar siffror från Transportstyrelsens system för olycksrapportering, Strada. Hälften av de skadade är över 65 år och en klar majoritet av dessa är kvinnor.

Varje år skadas fler än hundra personer inom Stockholms län så svårt att de behöver uppsöka akutsjukvård efter att ha råkat ut för en olycka ombord på buss eller vid på- eller avstigning. Ungefär hälften av dessa personer är 65 år eller äldre och en klar majoritet, tre av fyra, är kvinnor. 7 procent av personerna blev allvarligt skadade och nästan var femte person blev inlagd på sjukhus efter olyckan.

Vid en genomgång av olyckorna framgår det att ungefär hälften av de skadade passagerarna stod upp i bussen och skadade sig när de föll omkull. Orsaken till att de föll var i de flesta fall att bussen gjorde en kraftig inbromsning. I många av de olyckor som berodde på att bussen accelererat kraftigt, uppgav personerna att de var i färd med att sätta sig ned, men att de inte hunnit göra det innan bussen startade.

– Att åka buss är i många avseenden ett bra sätt för äldre att färdas i trafiken, men det finns även faktorer som gör bussåkandet riskfyllt för denna grupp. Äldre personer har i många fall sämre balans och svårare att ta sig fram än vad många yngre personer har.

– En följd av detta blir att de ibland behöver extra tid på sig för att hinna med att sätta sig ned vid påstigning och för att ta sig ut genom dörrarna vid avstigning, säger Therese Malmström, Stradasamordnare på Transportstyrelsens väg- och järnvägsavdelning.

Ökningen av antalet sjukhusrapporterade fall från 93 år 2011 till 154 år 2013 kan förklaras av att antalet olyckor har ökat men det kan också bero på att akutsjukhusen blivit bättre på att fånga upp och registrera de personer som sökt vård till följd av fall ombord på buss, konstaterar Transportstyrelsen.

– Trots att det är svårt att få en heltäckande bild över de olyckor som sker ombord på buss, är det uppenbart att problemet existerar och att det är angeläget att arbeta för en säkrare färd för alla bussresenärer, säger Therese Malmström.

Rapporten kan laddas ner här.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)