Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny lag stärker kollektivtrafikresenärers ställning

Regeringen överlämnade på tisdagen till riksdagen sitt förslag till ny lag om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen överlämnade på tisdagen till riksdagen sitt förslag till ny lag om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen lämnade på tisdagen över sin proposition Stärkta rättigheter för kollektivtrafikresenärer till riksdagen. Den nya lagen innebär att den som reser kollektivt får en lagstadgad rätt till ersättning vid förseningar och förstärkt rätt till reseinformation.

Den nya lagen ger resenärerna ett mer heltäckande skydd och lika rättigheter oavsett vilken transportör de reser med och var i landet de reser. Lagen ska vara trafikslagsövergripande och gälla vid resa med tåg, tunnelbana, spårvagn och buss.

Kollektivtrafikresenärernas rättigheter stärks och görs tydligare i förhållande till den nuvarande lagstiftningen om reseinformation och jämfört med de allmänna resevillkor som transportörerna tillämpar.

Några huvudpunkter i den nya lagen som börjar gälla den 1 april nästa år:

Lagstadgad minimirätt till ersättning vid förseningar som är mer än 20 minuter. Ersättning ges för annan transport med till exempel taxi eller egen bil, alternativt betalas ett prisavdrag på biljettpriset som bestäms utifrån hur lång förseningen är – som mest hela biljettpriset vid mer än en timmes försening.

Transportörernas ansvar vid förseningar ska gälla oavsett om förseningen beror på omständigheter som transportören inte har kunnat undvika eller förebygga följderna av, till exempel svåra väderförhållanden.

Utökade skyldigheter för transportörerna att lämna reseinformation om bland annat förseningar och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Konsumentverket ges möjlighet att ingripa mot den transportör som inte fullgör informationsskyldigheten.

– Alla som reser kollektivt ska ha samma rättigheter oavsett var eller med vilket trafikbolag man reser i Sverige, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. I dag är människor utlämnade till trafikbolagens olika resegarantier och det skapar ett för dåligt skydd för resenärer.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)