Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

35 000 flyttade in i resecentrum i väst

Arbetsbi. Nyinflyttad på resecentrumstak i väst. Foto: Wikimedia Commons/Makro Freak.

Arbetsbi. Nyinflyttad på resecentrumstak i väst. Foto: Wikimedia Commons/Makro Freak.

I början av augusti flyttade inte mindre än 35 000 individer in på Västtrafiks resecentrum i Frölunda. Inflyttarna är dessutom synnerligen flitiga eftersom de är arbetsbin. Sedan början av augusti har nämligen Västtrafik en bikupa på det gröna taket, ett sedumtak, på Frölunda resecentrum, berättar Västtrafik på sin Plingsida i tidningen Metro.

Sedumtak är tak med växtlighet som hjälper till att reglera regnvattnet. När det regnar sipprar regnvattnet långsamt ner genom växtligheten. Det fördröjer avrinningen till närliggande brunnar och minskar risken för översvämningar. Nu testar Västtrafik att komplettera taket med en bikupa som man leasar från en biodlare.

– Bina kommer att pollinera blommor och fruktträd i närområdet vilket även ökar skörden av till exempel antalet äpplen och annan frukt. Nästa år kommer bina att ge sin första honung, berättar Patrick Andersson på Västtrafiks infrastrukturavdelning för Pling/Metro.

– Jag hoppas att vi ska kunna njuta av Västtrafikhonung redan nästa år samtidigt som vi bidrar till en god närmiljö.

Patrick Andersson framhåller också att resenärerna inte behöver ängslas för bistick. Bin är fredliga och inte alls som getingar.

Nästa år kan det bli aktuellt med en bikupa även i Älvängen där resecentrum också har ett sedumtak.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)