Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flyktingkrisen storaffär för bussföretag

Flyktingkrisen betyder också många uppdrag för flera bussföretag. Ekmanbuss´ förare gör just nu viral succé med sin berättelse om en resa med flyktingar till Norrland. Bland andra Aftonbladet har uppmärksammat hans insats.

Flyktingkrisen betyder också många uppdrag för flera bussföretag. Ekmanbuss´ förare gör just nu viral succé med sin berättelse om en resa med flyktingar till Norrland. Bland andra Aftonbladet har uppmärksammat hans insats.

För flera bussföretag i Sverige har flyktingkrisen inneburit en betydande, ny inkomstkälla skriver TT. Det företag som tjänar mest på busstransporter med anledning av krisen är Bergkvarabuss som vi tidigare rapporterat om. Men även andra bussföretag får en hel del uppdrag tack vare de kraftiga flyktingströmmarna.

Bergkvarabuss har avtal med Migrationsverket efter upphandling och är det företag som anlitas mest av verket. Sedan 2012 har företaget i genomsnitt fakturerat verket omkring 1,4 miljoner kronor i månaden, men sedan augusti har omsättningen ökat kraftigt. Enligt TT uppger Bergkvarabuss´ marknadschef Charlotte Magne att man nu fakturerar över tre miljoner i månaden med en vinstmarginal på drygt tio procent.

Stockholmsbaserade Westin Buss har hittills i år tjänat över tre miljoner på flyktingtransporter. Västtrafik har sedan september två bussar som körs av Keolis på uppdrag av polisen och Migrationsverket. Hittills har man fakturerat 600 000 kronor.

På flera håll i landet planeras utökningar av den vanliga linjetrafiken i glesbygden för att betjäna bland annat flyktingförläggningar. Det gör att de bofasta invånarna kan få behålla busstrafik som annars skulle läggas ner, eller att de får förbättrad kollektivtrafik.

EkmanBuss Flexibussitet har också kört åt Migrationsverket och även transporterat flyktingar på eget initiativ.

– Körningarna har ökat men vi tjänar inga miljoner på det. Vi gör det för att hjälpa till i den flyktingkris som råder och gör allt vi kan från vår sida”, säger företagets vd Johan Ekman.

En av EkmanBuss förare, Jan Wennberg, gör just nu viral succé med sin berättelse om en flyktingtransport till Norrland. På facebook har mängder av människor gjort tummen upp för hans insats och han har intervjuats i flera stora dagstidningar som exempelvis här i Aftonbladet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)