Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordmånga kryssningsresenärer besökte Stockholm

Kryssningsfartyget Costa Pacifica på Strömmen i Stockholm i augusti i år. Foto: Ulo Maasing.

Kryssningsfartyget Costa Pacifica på Strömmen i Stockholm i augusti i år. Foto: Ulo Maasing.

Aldrig tidigare har så många kryssningsresenärer besökt Stockholm som i år. På onsdagen avslutades kryssningssäsongen när fartyget Marco Polo kommer till Nynäshamn. Antalet kryssningsfartyg som besökte Stockholms Hamnar under säsongen april – oktober blev 247 med rekordhöga antalet 530 000 resenärer. Även när det gäller antalet turnaround slår Stockholm rekord, 53 fartyg jämfört med 42 i fjol.

– Turnarounds är extra viktiga för turistnäringen och innebär att passagerare inleder och/eller avslutar sin kryssning här och därför ofta väljer att spendera en extra dag och natt i land, säger Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar. Bland turnaround-fartygen har bland annat Costa Luminosa kommit 16 gånger i sommar.

– I år beräknas kryssningsresenärerna sammanlagt ha spenderat över en halv miljard kronor på sightseeing, hotell, restauranger och shopping i Stockholm. Kryssningsturismen bidrar stort till besöksnäringen och är betydelsefull för våra fortsatta satsningar inom privatresesegmentet, säger Caroline Strand, chef Marknad och Analys på Stockholm Visitors Board.

I juni gästade fartyget M/S Britannia Stockholm och är med sin längd på 330 meter det största fartyg som någonsin besökt staden. Under sommaren gästades Stockholm även av M/S Regal Princess med samma längd.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)