Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Shopping lockar turister till Sverige

Höstshopping i Ullared. Shoppingturismen är en jätteindustri i Sverige visar en ny rapport från Svensk Handel. Foto: Gekås.

Höstshopping i Ullared. Shoppingturismen är en jätteindustri i Sverige visar en ny rapport från Svensk Handel. Foto: Gekås.

Utländska turister handlar för 44 miljarder om året i svensk detaljhandel. Det framgår av en färsk rapport från branschorganisationen Svensk Handel som visar att turisternas betydelse för handeln fortsätter att växa. För många av de utländska turisterna som besöker Sverige är shopping ofta det huvudsakliga syftet med resan. Svensk Handels rapport visar att shoppingturismen i Sverige omsätter 73,7 miljarder och sysselsätter 30 000 människor.

Utländska turister handlar för 44 miljarder i den svenska detaljhandeln, vilket motsvarar detaljhandelsomsättningen i 132 av Sveriges 290 kommuner. I snitt lägger de utländska besökarna nästan halva sin reskassa i handeln.

– En attraktiv och levande handel bidrar till ökad turism. Handeln behöver identifiera kundgruppen turister, här finns en stor potential, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, ansvarig för besöksnäringsfrågor på Svensk Handel.

Även om de nordiska grannländerna, med Norge i spetsen, står för den största delen av turismen sker tillväxten i länder som Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Andelen kinesiska gästnätter i Sverige har nästan fördubblats de senaste fyra åren.

– Kinesiska besökarna i Sverige lägger stor del av reskassan på shoppa och kan bli en framtida guldgruva för handeln. De utländska turisterna är en viktig källa till tillväxt, säger Elisabet Elmsäter Vegsö.

Totalt står shoppande turister för 11 procent av den totala detaljhandelns omsättning.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)