Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tung europeisk utmärkelse till Umeås elbussatsning

En av Umeås elbussar vid Umeå flygplats. Foto: Ulo Maasing.

En av Umeås elbussar vid Umeå flygplats. Foto: Ulo Maasing.

Umeås satsning på elbussar har fått Civitas Award, Europas främsta utmärkelse för hållbar stadstrafik. Civitas är ett EU-finansierat projekt som startade 2002 för att stimulera utvecklingen av ren och hållbar trafik i städer.

Priset togs emot av Umeås kommunlråd Margareta Rönngren vid en ceremoni i Ljubljana under torsdagen.

Umeå satsade redan 2010/2011, tillsammans med utvecklingsbolaget Hybricon AB, på två elbussprototyper och uppförandet av Europas då mest kraftfulla bussladdare vid Umeå Airport. Efter framgången med detta projekt beställde staden nio nya elbussar och två stationer för ultrasnabbladdning från Hybricon Bus Systems AB (publ). De två första nya fullelektriska bussarna går redan i kommersiell trafik.

Avsikten är att 2019 ersätta alla dieselfordon som trafikerar de största linjerna i Umeå med elbussar. Det innebär inköp av ytterligare 24 bussar.

– Det här är en satsning för att klara luftkvaliteten och bullerproblemen, och som alla städer har vi också ett ansvar för att hantera de globala miljöutmaningarna, säger Margareta Rönngren.

– Som ett sätt att utvärdera vårt arbete med miljöfrågor och dela med oss av våra erfarenheter, har Umeå beslutat att kandidera för att bli Europas miljöhuvudstad 2018.

Hybricons vd Jonas Hansson. Foto: Ulo Maasing.

Hybricons vd Jonas Hansson. Foto: Ulo Maasing.

– Det känns bra att Hybricon har fått förtroendet i denna satsning, där vi ligger i den tekniska framkanten och kan erbjuda ett tyst, rent och effektivt transportalternativ. Vår ultrasnabbladdning på cirka 3 minuter vid ändhållplatserna ger upp till en timmes körning, vilket möjliggör trafik dygnet runt på samma tidtabeller som diesel- och biogasbussar.

– Hybricons system gör att vi även vintertid klarar av att värma bussarna med 100% el. Sveriges produktion av förnybar el, innebär att Hybricons teknik ger nära nollutsläpp av växthusgaser, säger Hybricons vd Jonas Hansson.

Civitas Awards är öppet för alla städer som har undertecknat Civitas-deklarationen och är en medlem av Civitas Forum Network.

Utmärkelsen delas ut i tre kategorier: Teknisk innovation, Allmänhetens deltagande och Civitas City of the Year. Syftet är att lyfta fram de mest ambitiösa, innovativa och framgångsrika insatserna inom området hållbar rörlighet i städer.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)