Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Spädbarn måste ha månadskort om mamma är ung

Att vara ung förälder och ta med sitt barn på bussen kan bli dyrt i Skåne. Foto: Ulo Maasing.

Att vara ung förälder och ta med sitt barn på bussen kan bli dyrt i Skåne. Foto: Ulo Maasing.

Att vara ung mor med spädbarn och vilja resa med Skånetrafiken kan bli dyrt. Om mamman är under 20 får hon nämligen inte ta med sig sin baby på bussen eller tåget utan att lösa biljett för barnet. Det får hon däremot om hon är tjugo. Anledningen är att den som är mellan sju och tjugo år gammal åker på barnbiljett med Skånetrafiken – men eftersom hon då klassas som barn får hon inte ta med sig ett annat barn på biljetten. Inte ens om barnet är hennes egen sex månader gamla dotter.

Det är SvT Nyheter Skåne som berättar om den snart 19-åriga Jossi Orvoën som tar med sig sin sex månader gamla dotter till skolan eftersom dottern är för liten för att skrivas in på förskola. Men Skånetrafiken kräver att dottern har eget månadskort – på mammans får hon inte resa.

– Jag är 18 år och myndig. Jag har en egen lägenhet, jag tar hand om min dotter. Vuxna får ta med sig två barn men jag får inte åka gratis med mitt barn, säger hon till SvT Nyheter Skåne.

Det månadskort för sin dotter som Skånetrafiken anser att hon måste köpa kostar 795 kronor – ett kännbart belopp för en ung studerande.

– Jag förstår att personer under 20 inte får ta med andra personer i samma ålder. Det skulle vara en annan sak om jag åkte med min kompis men det är min dotter, hon är bebis och jag är lika myndig som vem som helst annars över 18 säger Jossi Orvoën till SvT.

Till SvT säger Mats Olsson på Skånetrafikens pressjour att den som inte tycker att reglerna är okej måste skriva till Skånetrafiken och begära att frågan tas upp av politikerna i kollektivtrafiknämnden. Skånetrafikens informationschef Ulrika Mebius är inne på samma linje.

– Ibland kan reglerna upplevas som stelbenta. Men det är de regler vi har. Gör vi undantag för den här tjejen, dyker det upp andra som också vill att vi ska göra undantag för dem, säger hon till SvT.

Taggat som: ,

1 kommentar »

 1. Hej,

  Jag hoppas att ni kan tänka till i detta fall. Hon är ju faktiskt vårdnadshavare och inte en kompis.
  Efter vad jag hört så låter ni en hel del andra personer åka med utan biljetter så en extra vårdnadshavare(som betalar) med 1 barn borde inte vara något problem för er.

  Jag vore glad om ni kunde hjälpa Jossi i detta ärende. Det finns ett ordspråk som heter sila mygg och svälja kameler.

  MVH
  Kurt Edvardsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)