Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Smart app för kollektivtrafik vinnare i Göteborg

Appen Nxplore blev vinnare  i Electricity Innovation Award.Bakom projektet står Christoffer Karlsson

Appen Nxplore blev vinnare i Electricity Innovation Award.Bakom projektet står Christoffer Karlsson

En app som tipsar om intressanta restauranger, butiker och andra erbjudanden vid nästa hållplats. Det var idén som tog hem huvudpriset vid ElectriCity Innovation Challenge, en tävling för att hitta kreativa lösningar för framtidens kollektivtrafik.

Appen, som går under namnet Nxplore, riktar sig till kollektivtrafikresenärer och föreslår intressanta platser och händelser i närheten av nästa hållplats. Utifrån användarens personliga val kan det till exempel handla om restauranger, butiker, evenemang och tillfälliga erbjudanden.

Juryn beskriver i sin motivering att lösningen har en lokal anknytning och global potential som imponerar.

– En riktigt bra idé som på ett smart sätt kopplar samman kollektivtrafiken med sevärdheter och upplevelser i närheten. Det är fantastiskt kul att se uppfinningslustan och kreativiteten hos tävlingsdeltagarna, säger Andreas Almquist, utvecklingschef på Västtrafik och jurymedlem.

Under onsdagskvällens final deltog 48 lag i fem olika kategorier. Vinnarna kammade hem pris i form av diplom, rekommendationsbrev och presenter.

Nxplore som vann huvudpriset får även hjälp att utveckla och förverkliga sin idé. Bakom projektet står Christoffer Karlsson, Martin Tran, Gustav Bergström, Lage Bergman och Johan Carlshede.

ElectriCity Innovation Challenge syftar till att ta fram innovationer som gör framtidens bussresor mer attraktiva. Deltagarna fick tillgång till data från bussarna, planskisser för hållplatserna och mycket mer för att utveckla allt från appar till hållplatsers utformning.

I prispotten fanns bland annat värdecheckar från Västtrafik och handledning av en rad stora företag. Tävlingen pågick mellan den 18 september och 21 oktober.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)