Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Få bussförare använder mobil under färd

Skånetrafikens undersöknignar visar att få förare använder mobilen medan de kör. Foto: Ulo Maasing.

Skånetrafikens undersöknignar visar att få förare använder mobilen medan de kör. Foto: Ulo Maasing.

Få bussförare som kör åt Skånetrafiken använder mobilen under färd. Det visar en kartläggning som Skånetrafiken har genomfört. För drygt två månader sedan införde Skånetrafiken så kallade mystery riders ombord på stads- och regionbussarna. Syftet var att kartlägga i vilken omfattning mobilanvändande under färd förekom. Samtidigt uppmanade också Skånetrafiken alla sina trafikföretag att fokusera på problemet. Efter två månaders mätningar konstaterar man att mobilanvändningen under färd är liten.

Sammanlagt har Skånetrafikens mystery riders rest med 912 turer och på 42 av dessa har man stött på förare som pratat i mobil under färd. Det har skett i 16 fall i stadsbusstrafiken och 26 i regionbusstrafiken. Det betyder att på cirka 4,6 % av de undersökta resorna har mobilprat förekommit.

Samtliga avvikelser som rapporteras in genom mystery riders får trafikföretagen ta del av för fortsatt utredning och åtgärd i sin organisation.

– Resultatet visar att våra trafikföretag tagit frågan på allvar, säger Linus Eriksson trafikdirektör på Skånetrafiken.

– Vår ambition när vi lyfte frågan om mobilanvändning var fokus på säkerheten ombord och därför uppmanade vi också våra resenärer att vara vaksamma och rapportera in detta i form av bilder eller filmer. I efterhand har en rad förare kontaktat oss och berättat att många skötsamma förare tagit illa vid sig av uppmaningen och framförallt att de blivit filmade. Här får vi be om ursäkt för det var aldrig vår avsikt.

–  Vi kommer att fortsätta med mistery riders som en del av vårt kvalitetsarbete och målet är givetvis att vi ska ha 0 procent mobilanvändande framöver, men redan nu kan vi konstatera att det stora flertalet av våra förare gör ett bra jobb, framhåller Linus Eriksson.

Samtidigt som mystery riders kartlagt mobilanvändandet har man också tittat över hur utrop och skyltning fungerar, hur städningens sköts och även detta är åtgärder som Skånetrafiken nu jobbar vidare med.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)