Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fem tävlar om hjältestatus i kollektivtrafiken

Resledarens skapare är en av fem potentiella kollektivtrafikhjältar.

Resledarens skapare är en av fem potentiella kollektivtrafikhjältar.

De fem finalisterna i Samtrafikens tävling Trafiklabhjälte 2015 är nu utsedda. Trafiklabhjälte syftar till att lyfta fram och hylla alla de eldsjälar som bidrar till enklare, smidigare och roligare sätt att åka kollektivt i Sverige. Vinnaren presenteras den 24 november under Internet Discovery Days i Stockholm.

– Med tävlingen vill vi lyfta fram ideella eldsjälar så det känns extra kul att se så många kvalificerade nomineringar och finalister, säger Elias Arnestrand, tjänsteansvarig Trafiklab.

Nomineringen av hjältarna har skett via hjalte.trafiklab.se, där vem som helst har kunnat nominera sig själv eller någon som man anser är värdig att bli Trafiklabhjälte 2015. Vinnaren tilldelas 20 000 kronor som ska gå till en studieresa tillsammans med en av vinnaren utvald samarbetspartner.

Här är de fem finalisterna i Trafiklabhjälte 2015 med juryns motivering till finalplatserna:

Martin Thuresson har tagit sig an en enorm utmaning i att öppna upp prisinformation från kollektivtrafikaktörerna som ett öppet API. API:et möjliggör för andra utvecklare att skapa tjänster med prisinformation även om denna information ännu inte finns släppt som ett öppet API.

Johan Nilsson skapade appen STHLM Traveling till sig själv för sex år sedan för att på ett så enkelt sätt som möjligt kunna förflytta sig och inte känna sig vilsen i Stockholms kollektivtrafik. Idag har appen vuxit till att bli en av de populäraste apparna i sin kategori.

Maja Söderberg är en av initiativtagarna till Mobilsamåkning, en samåkningstjänst som kompletterar och förstärker kollektivtrafiken på glesbygden. Mobilsamåkning finns i 13 svenska byar och förväntas expandera även i Holland.

Tillsammans med Hampus Sethfors har Joel Holmberg byggt appen ResLedaren som stöder personer med kognitiv och/eller psykisk funktionsnedsättning och/eller synnedsättning att självständigt resa i kollektivtrafiken i hela Sverige.

Theodor Storm är skapare av Tågtavlan, en av Sveriges största operatörsoberoende app för tåginformation med omkring 150 000 användare. Linuxserver med skräddarsydd mjukvara i PHP/MySQL som löpande inhämtar aktuell tågtrafikinformation från Trafikverkets öppna API och hanterar ungefär 100 000 API-anrop från Tågtavlans användare varje dygn.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)