Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Halvtimmestrafik lockade massor till bussen

Busstrfiken mellan Västerås och Hallstahammar respektive Västerås och Surahammar har kunnat notera dramatiska resandeökningar i år. Foto: Ulo Maasing.

Busstrafiken mellan Västerås och Hallstahammar respektive Västerås och Surahammar har kunnat notera dramatiska resandeökningar i år. Foto: Ulo Maasing.

För knappt ett år sedan införde VL, Västmanlands Lokaltrafik, halvtimmestrafik morgnar och eftermiddagar mellan Surahammar och Västerås. Utökningen blev en succé och under årets tio första månader har resandet med den aktuella linjen, 514, ökat med 46 procent. Det är omkring 50 000 personer. Men dessutom har linje 511 mellan Hallstahammar också ökat resandet med 50 000 passagerare.

511 går redan idag i kvartstrafik i rusningstid. En del av resandeökningen på de båda linjerna förklaras också av att människor väljer bussen istället för tåget.

– Vi har sett en minskning när det gäller tågåkandet till Västerås de senaste åren. Genom att vi tagit bort den extra avgiften på tågen för dem som har VL-kort hoppas vi nu att fler ska ta tåget och därmed minska trycket på bussarna, säger Maria Linder, chef för kollektivtrafikförvaltningen på landstinget i Västmanland till Vestmanlands läns tidning.

Totalt för hela Västmanland räknar man med en ökning av åkandet i kollektivtrafiken med 25 procent under 2015. År 2014 var ökningen drygt 40 procent.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

2 kommentarer »

  1. Hej!
    Ett ”ökat resandet med 50 000 passagerare om dagen” verkar lite mycket. Stämmer det verkligen?

    • Nej, tyvärr stämmer det inte – utan ökningen avser perioden. Men man kan ju alltid drömma… 🙂 Stort tack för påpekandet som har gjort att vi har rättat felet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)