Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt fler tar bussen i miljöprisat Nässjö

Esplanaden i Nässjö – staden har fördubblat kollektivresandet på ett år. Foto: Mangan02/Wikimedia Commons.

Esplanaden i Nässjö – staden har fördubblat kollektivresandet på ett år. Foto: Mangan02/Wikimedia Commons.

Medan man på många håll i landet överger kollektivtrafikbranschens fördubblingsmål har antalet bussresor i Nässjö fördubblats på ett år. Förra vintern ökade resandet kraftigt när tätortstrafiken i Nässjö utökades och linjenätet las om.

De fyra linjerna i tätortstrafiken går nu i halvtimmestrafik från klockan 5 på morgonen till klockan 10 på kvällen.

Efter omläggningen ökade resandet med 70 procent redan den första månaden, och sedan dess har ökningen fortsatt, om än i lugnare tempo. Jönköpings Länstrafik räknar med att i år ha 300 000 resenärer med tätortsbussarna i Nässjö, jämfört med 150 000 året innan omläggningen.

Resandeökningen är inte den enda framgången för tätortstrafiken i Nässjö den senaste tiden. När Klimatrådet i Jönköpings län nyligen för fjärde året i rad delade ut Klimatpriset fick Jönköpings länstrafik, Nässjö kommun och Söne buss ett hedersomnämnande. Det sistnämnda företaget kör tätortstrafiken.

Klimatpriset går till framstående, ambitiösa och innovativa personer, organisationer, åtgärder och initiativ inom energi- och klimatarbetet i länet.

Motiveringen till hedersomnämnandet lyder: ” Jönköpings länstrafik har tillsammans med Nässjö kommun och Söne buss gjort ett stort omtag kring tätortstrafiken i Nässjö. Med nya el-hybridbussar som enbart går på förnybara drivmedel och enligt en ny tidtabell. Resultatet med ett fördubblat resande och kraftigt minskade utsläpp imponerar och ger mersmak! En lyckad satsning som visar vägen mot visionen Ett plusenergilän 2050.”

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)