Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busstestare i Umeå fortsätter med buss

Fria resor under 30 dagar gav många blodad tand i Umeå. Foto: Ulo Maasing.

Fria resor under 30 dagar gav många blodad tand i Umeå. Foto: Ulo Maasing.

I likhet med liknande satsningar på flera håll i landet har Umeå låtit bilister åka gratis buss istället för att ta bilen – med framgång. I november fick 159 personer chansen att åka gratis med Ultras lokalbussar under 30 dagar. Bussresenärerna upptäckte många fördelar med att åka buss och 9 av 10 tänker fortsätta åka mer buss än tidigare. Några har till och med bestämt sig för att sälja sin bil, uppger Umeå kommun.

Drygt 300 personer ansökte om att bli en ”Bussig resenär” och 159 fick chansen att prova Ultras lokalbussar gratis under hela 30 dagar.

Efter provperioden bjöd Umeå kommun och Ultra in till ett möte för att presentera resultatet från enkäterna. Där fick även de bussiga resenärerna möjligheten att ställa frågor och ge synpunkter till representanter från kollektivtrafiken. 86 procent tyckte att det generellt fungerade bra att åka buss och på frågan ifall de tänker fortsätta åka efter provperioden svarade nästan 89 procent att de tänker åka buss i större utsträckning än tidigare.

Flera tyckte att det var enkelt och bekvämt och att det kändes bra att vara snäll mot miljön. Det fanns även de som uppskattade en liten morgonpromenad på vägen till och från bussen, att kunna koppla av med tidningen på bussen eller passa på och prata med övriga resenärer.

Fyra personer har dessutom svarat att de har bestämt sig för att sälja sin bil och 79 personer har tack vare aktiviteten börjat fundera över sitt bilinnehav. Många berättade även att deras nya sätt att resa har påverkat familjemedlemmar som också har börjat resa mer hållbart.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)