Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Finsk öppning för konkurrens

Kollektivtrafiken i de finska städerna kan komma att öppnas för fri konkurrens redan i sommar. Arkivbild: Ulo Maasing.

Kollektivtrafiken i de finska städerna kan komma att öppnas för fri konkurrens redan i sommar. Arkivbild: Ulo Maasing.

Redan i vår kan kollektivtrafiken i de finska städerna stå inför stora förändringar, skriver Hufvudstadsbladet i Helsingfors. Under de närmaste veckorna ska ett förslag till ändrad kollektivtrafiklag skickas ut på remiss från det finska Kommunikationsministeriet. Lagen öppnar för fri konkurrens i kollektivtrafiken.

Tanken med den nya lagen är att marknaden för kollektivtrafik ska fungera så att det allmänna bara svarar för trafik som inte körs på marknadens egna villkor. Det är alltså ett system som liknar det brittiska, liksom det utredningsförslag om föregick den svenska kollektivtrafiklagen, den så kallade Lundinutredningen. När den svenska lagen väl klubbades fanns inte mycket kvar av grundtankarna från utredningen.

Om den finska lagändringen går igenom är tanken att den nya kollektivtrafiklagen ska börja gälla redan i sommar.

Till Hufvudstadsbladet säger överinspektör Iida Huhtanen på Kommunikationsministeriet att hon tror att reformen kan få omfattande effekter på kollektivtrafiken, särskilt i stora städer. Hon tror också att konkurrensen kan öka i de större städerna, speciellt på de rutter som används mycket under rusningstid. Men samtidigt kommer det att finnas trafik som myndighet

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)