Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dansk bussbransch protesterar mot ID-kontroller

Steen Bundgaard, Danske Busvognmænd: Polisen, inte bussförarna, ska sköta pass- och visumkontroller. Foto: Ulo MAasing.

Steen Bundgaard, Danske Busvognmænd: Polisen, inte bussförarna, ska sköta pass- och visumkontroller. Foto: Ulo MAasing.

I likhet med bland andra Sveriges Bussföretag protesterar även den danska bussbranschens organisation Danske Busvognmænd mot transportörerna ska kontrollera visum och pass. I det här fallet gäller det resande från utlandet till Danmark. Den danska regeringen vill nämligen, i likhet med den svenska och norska, införa tillfälliga gränskontroller med anledning av det stora antalet flyktingar och migranter som korsar gränsen till Danmark.

Men det kan inte vara bussförarnas uppgift att kontrollera visum och pass. Det är en uppgift för myndigheterna och bussbranschen bör inte åläggas bördan, i synnerhet inte med risk för de stora böter som kan bli aktuella om kontrollen inte görs, anser Danske Busvognmænd.

– Det ska vara polisens uppgift att kontrollera visum och pass. Bussförarna har redan ett stort ansvar när det gäller att säkert köra bussarna. De har inte heller erfarenheten, utbildningen eller verktygen för att genomföra sådana kontroller, säger Steen Bundgaard, vd i Danske Busvognmænd.

– I regeringens lagförslag sägs det också att transportören kan tvingas att böta upp till 8000 danska kronor för bristande kontroll. Helt oacceptabelt, säger Steen Bundgaard.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)