Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler dumpar fördubblingen

Blekinge är på väg att överge målet om en fördubbling av resandet med kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Blekinge är på väg att överge målet om en fördubbling av resandet med kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Allt fler överger nu det mål om ett fördubblat kollektivresande som den samlade kollektivtrafikbranschen satte upp år 2008. Målet var ambitiöst: Resandet skulle fördubblas till år 2020 jämfört med år 2006. Men målet har blivit allt mer avlägset och fler och fler slopar det. Anledningen: Det är alldeles för dyrt. Nu har även politikerna i Blekinge län anslutit sig till dem som dumpar fördubblingsmålet.

Då har man ändå lagt ribban lägre än det nationella målet. Blekinges mål är en fördubbling till år 2030, inte 2020 som det nationella målet slog fast.

Nu ska Blekinges politiker snart klubba ett nytt trafikförsörjningsprogram – och man baxnar inför kostnaderna.

– Vi borde ha en diskussion om hur realistiskt målet är. De viktigaste är att bilen inte används lika mycket som idag, säger Patrik Hansson (S), kommunalråd i Karlskrona till Sveriges Radio P4 Blekinge.

Hans partikamrater i länet vill stryka målet helt och hållet.

Region Blekinge, som ansvarar för trafikförsörjningsprogrammet, anser att kollektivtrafiken måste bli mer attraktiv om fler ska förmås byta bil mot buss eller tåg. Bland annat föreslår man utökad busstrafik i Karlskrona och Karlshamn, likaså halvtimmestrafik genom länet med Öresundstågen.

Årskostnaden för kollektivtrafiken skulle då öka med 30 miljoner.

För mycket menar många politiker.

– Vi har inget emot fördubblingsmålet, men när vi ställer mål mot ekonomi så blir varje resenär för dyr. Vi är inte beredda att lägga ner mer pengar, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamn till P4 Blekinge.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)