Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gratis buss i Åre skulle kosta 120 miljoner

Att införa nolltaxa i kollektivtrafiken för alla i Åre kommun skulle kosta kommunen 120 miljoner om året. Bilden: Åre Torg. Foto: Wikimedia Commons/Andreas Eriksson.

Att införa nolltaxa i kollektivtrafiken för alla i Åre kommun skulle kosta kommunen 120 miljoner om året. Bilden: Åre Torg. Foto: Wikimedia Commons/Andreas Eriksson.

Om alla vuxna kommuninvånare i Åre skulle få fria bussresor skulle det kosta kommunen 120 miljoner kronor. Det konstateras i en utredning som kommunledningen i Åre har gjort och som Östersunds-Posten har tagit del av. Bakgrunden är ett medborgarförslag från i fjol om gratis kollektivtrafik för alla Årebor.

Under tisdagen kommer frågan upp i kommunfullmäktige i Åre, men tjänstemännen i kommunen rekommenderar att förslaget om gratis bussresor avslås.

Åre kommun har i dag cirka 10 570 invånare. 2325 av dessa är barn eller ungdomar mellan 0 och 19 år som redan åker gratis buss via ett speciellt ungdomskort som Åre delat ut gratis sedan 2013.  Det innebär att omkring 8245 personer som är 20 år eller äldre omfattas av förslaget om fria resor.

Normalpris för ett årskort hos Länstrafiken är 1275 kronor i månaden för vuxna och 1015 kronor för seniorer över 65 år.  Fria resor för de 8245 person som det handlar om skulle följaktligen kosta kommunen 120 miljoner om året.

Nolltaxa är dyrt.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)