Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Polisen utfärdar tillfälliga föreskrifter om ID-kontroller

Polisfordon

Polisen har nu preciserat vilka krav som ställs på en godkänd ID-handling vid de gränskontroller som bussföretag och andra transportörer ska utföra. Foto: Ulo Maasing.

Läget när det gäller de ID-kontroller som bussföretag och andra transportföretag är skyldiga att införa den fjärde januari har klarnat något. Polisen har tidigare för bland andra Sveriges Bussföretag gjort klart att man inte hinner ta fram nödvändiga föreskrifter för ID-kontrollerna. Men på onsdagen beslutade man vad som är att en giltig ID-handling.

I en skrivelse som polisen gick ut med under onsdagseftermiddagen preciserar man vad som är en giltig ID-handling. Men samtidigt framhåller polisen att den skrivelse man gick ut med under onsdagen bara ska gälla fram till den 18 januari. Därefter kommer mer omfattande riktlinjer.

– Polisen ska kontrollera att transportören har genomfört en identitetskontroll av samtliga passagerare, säger Patrik Engström, gränspolisen.

Transportören ska kunna visa att kontrollskyldigheten är uppfylld. Enligt polisens uppfattning krävs då någon form av dokumentation där det framgår vilken typ av handling som förevisats, att personen som uppvisat handlingen är den person som handlingen avser, samt handlingens serienummer.

För att en transportör ska kunna anses ha brustit i sin kontrollskyldighet av en uppvisad handling ska det ha varit uppenbart att handlingen inte var giltig.

Grundförutsättningen är att ID-handlingen ska vara officiellt utfärdad i syfte att fastställa innehavarens identitet.

Men det räcker inte med det.

I sina riktlinjer skriver polisen vidare:

”Handlingen ska vara försedd med innehavarens fotografi samt även innehålla uppgift om innehavarens fullständiga namn och personnummer eller födelsetid. Id-handlingen ska också vara försedd med en individuell numrering, innehavarens namnunderskrift och uppgift om giltighetstid och vem som utfärdat handlingen.

Handlingar av alltför enkel beskaffenhet bör dock inte godtas även om de formellt uppfyller de ovan angivna kraven.

Det är värt att betona att handlingen ska ha utfärdats i syfte att kunna fastställa innehavarens identitet. Är syftet med utfärdandet ett annat så kan det inte anses vara en id-handling. Exempel på handlingar som inte bör accepteras, trots att de är officiellt utfärdade, är till exempel de LMA-kort som utfärdas av Migrationsverket. Detta eftersom LMA-kortet inte är en id-handling utan endast intygar att personen är inskriven i Migrationsverkets mottagningssystem under det namn som står på kortet.”

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)