Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Oacceptabelt med gränskontroller”

Mikael Nilsson, vd för Tjörnarpsbuss och ordförande i Skånes Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Mikael Nilsson, vd för Tjörnarpsbuss och ordförande i Skånes Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Att införa gränskontroller vid Öresundsbron skapar en helt oacceptabel situation som delar en arbetsmarknad mitt itu. Det skriver Mikael Nilsson, vd för Tjörnarpsbuss och ordförande i Skånes Bussföretag, tillsammans med andra företrädare för näringslivet i regionen i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

– Vi som dagligen arbetar med att skapa förutsättningar för världsledande forskning, besöksnäring och fungerande kommunikationer ser med stor oro på de förslag som nu väcks på bägge sidor sundet, heter det i artikeln som förutom av Mikael Nilsson har undertecknats av Eva Östling, vd för Visita samt Pia Kinhult, Strategic Advisor, European Spallation Source ERIC.

Visita är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen och ingår i Svenskt Näringsliv. ERIC är ett konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur som har inrättats av EU-kommissionen och där elva länder ingår. ERIC står också bakom den stora forskningsanläggningen ESS som för närvarande byggs i Lund och som ska vara färdig år 2019.

Artikelförfattarna pekar på att ESS och det stora forskningslaboratoriet MAX IV i Lund är helt beroende av att finnas i en öppen region där människor kan pendla fram och tillbaka och där Copenhagen Airport är helt avgörande för den globala mobilitet som krävs.

– Vi menar också att det inte är rätt att lägga ansvaret för gränskontrollerna på privata företag. I en rättsstat måste det ansvaret skötas av myndighetspersoner, heter det i artikeln.

Man pekar också på besöksnäringens betydelse för Skåne där utländska gäster i fjol spenderade nästan 1,9 miljarder kronor.:

– Att underlätta kommunikation och resor är en förutsättning för att besöksnäringen ska fungera och kunna utvecklas. Att reducera mobiliteten på det sätt som nuvarande lagförslag från de svenska och danska regeringarna angående gränskontroller kommer att innebära är kontraproduktivt och skapar en helt oacceptabel situation som delar en växande arbetsmarknad, vår arbetsmarknad, mitt itu. Vi menar också att det inte är rätt att lägga ansvaret för gränskontrollerna på privata företag. I en rättsstat måste det ansvaret skötas av myndighetspersoner, skriver Mikael Nilsson, Pia Kinhult och Eva Östling.

– I tider av krig och terror uppmanar vi till solidaritet och respekt för asylrätten. Inte bara för att det är rätt utan också för att mobilitet är en av de viktigaste faktorerna för ett samhälles långsiktiga överlevnad. Den som stänger in sig, eller stängs in, dör sotdöden.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)