Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Swebus: Vi klarar tiderna trots ID-kontroller

Swebus räknar med att klara tidtabellen trots ID-kontroller i Köpenhamn och på Kastrup. Man är också beredd att sätta in fler bussar om resenärerna väljer buss i stället för tåg. Bild: Swebus.

Swebus räknar med att klara tidtabellen trots ID-kontroller i Köpenhamn och på Kastrup. Man är också beredd att sätta in fler bussar om resenärerna väljer buss i stället för tåg. Bild: Swebus.

Expressbussföretaget Swebus är ett av de bussföretag som berörs av de ID-kontroller som införs den 4 januari för resor till Sverige från bland annat  Danmark. Företaget räknar med att klara tidtabellerna, men uppmanar resenärerna att vara ute i god tid – 30 minuter innan avgång.

Swebus bedömer att man trots ID-kontrollerna kommer att kunna hålla restiden på exempelvis 55 minuter mellan Köpenhamn och Malmö.

– Trots den extremt korta förberedelsetiden så har vi hittat lösningar för ID-kontrollerna som inte skapar större förseningar, säger Christel Grip, presschef för Swebus.

Swebus trafikerar två hållplatser i Danmark, Köpenhamn och Kastrup. Köpenhamn är den största hållplatsen med flest resenärer, Där väljer Swebus att ta hjälp att genomföra ID-kontrollerna i Köpenhamn av sitt partnerföretag Eurolines. Kontrollanterna kommer att vara på plats 30 minuter innan avgång, så resenärer uppmanas att komma så tidigt som möjligt till hållplatsen.

Vid Kastrup kommer Swebus bussförare att genomföra kontrollerna vid ombordstigning.

– Vår bedömning är att det är så få påstigande vid Kastrup och att många som flugit ju redan kontrollerat identitetshandlingarna så att detta kommer gå smidigt, säger Christel Grip. Men vi kommer kontinuerligt utvärdera att det fungerar bra. Vi har även beredskap att sätta in extrabussar med kort varsel om många tågresenärer väljer att resa med oss istället för en smidigare resa.

Resenärer som inte har giltig ID-handling kommer inte att få resa med, utan hänvisas till danska polismyndigheten både i Köpenhamn och på Kastrups flygplats. Om det är ensamma barn eller ungdomar som inte har giltiga ID-handlingar kommer bussen inte avgå förrän polisen är på plats och hjälper barnen vidare.

Tidigare information om att Swebus även ska kontrollera ID på resenärer från Norge till Sverige stämmer inte.

– Hela den här processen har varit oerhört snabb så risken för felaktig information är hög, säger Christel Grip. Som resenär gör man klokt i att uppdatera sig en gång extra inför en resa över gränsen, säger Christel Grip.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)