Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lidköping centrum för utbildning av turistbussförare?

Sveriges Bussresearrangörer vill starta utbildning av turistbussförare tillsammans med Campus Lidköping. Foto: Volvo.

Sveriges Bussresearrangörer vill starta utbildning av turistbussförare tillsammans med Campus Lidköping. Foto: Volvo.

Sveriges Bussresearrangörer vill tillsammans med Campus Lidköping starta en särskild utbildning av turistbussförare. Man planerar att ansöka om att få starta en yrkeshögskoleutbildning på 42 veckor utan uppehåll. I utbildningen ska tio veckors praktisk utbildning på företag ingå. Även språk (engelska, tyska och franska) ska ingå under hela utbildningstiden.

Utbildningen ska omfatta 210 yrkeshögskolepoäng. Praktikplatser hos bussresearrangörer på olika håll i landet ingår.

Bakgrunden är att det enligt SB råder en stor brist på förare av turistbussar. Idag behövs 2500 förare, inom några år det dubbla. SB räknar då med att behovet inte bara kommer att omfatta förare som lämnar yrket av åldersskäl utan att det också blir tillväxt i näringen och därmed behov av nya förare.

En arbetsgrupp med personer från olika reseföretag bland andra Pererik Nyberg från Lidköping Nybergs Buss ska arbeta tillsammans med Campus Lidköping med att ta fram utbildningen. SB uppger att visionen är att skapa en utbildning där förarna får ekonomiskt stöd så att de slipper ta lån. Med det vill man göra det möjligt för personer som är förare idag att få möjlighet att vidareutbilda sig.

Man menar att då utbildningen är av så pass stor omfattnings, krävs det nära samarbete i regionen för att kunna driva projektet vidare.  En väg frmåt är enligt SB att kommunerna begär medel från regeringen och hoppas på en framtida delfinansiering av EU.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)