Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Afrikansk sol får bussen att rulla

Kiira Motors i Uganda lanserar en buss som ska drivas av den afrikanska solen.

Kiira Motors i Uganda lanserar en buss som ska drivas av den afrikanska solen.

En elbuss som får sin energi från solceller lanserades i veckan av Kiira Motors Corporation i Uganda. Bussen, som har fått namnet Kayoola, är än så länge en prototyp som kan ta 35 passagerare och som drivs med litium-jonbatterier som laddas med hjälp av solceller på busstaket.

På taket finns solceller som laddar de båda batterier som driver elbussen. Foto: Kiira Motors.

På taket finns solceller som laddar de båda batterier som driver elbussen. Foto: Kiira Motors.

De båda batterierna alternerar automatiskt som energikälla så att bussen hämtar energi från det ena batteriet medan det andra laddas. Ett fulladdat batteri räcker för 80 kilometers körning, men räckvidden förlängs allt eftersom batterierna laddas via solcellerna.

Kiira Motors är resultatet av ett projekt vid Makerereuniversitetet i Uganda som nu är delägare i företaget. Nu söker man intressenter som är villiga att backa upp projektet så att man kan fortsätta utvecklingsarbetet och starta serieproduktion.

Kiira Motors vd Paul Isaac Musasizi säger till det brittiska radio- och TV-bolaget BBC att han hoppas att mer än 7000 personer år 2018 kommer att sysselsättas direkt och indirekt i produktionen av Kayoola

Den officiella premiären för Kayoola äger rum den 16 februari när Ugandas president Museveni officiellt avtäcker bussen i huvudstaden Kampala.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)