Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina startar innovationsbolag

Nobinas koncernchef Ragnar Norbäck: Genom att etablera Nobina Technology skapar vi ett kompetens- och innovationscenter som kan utnyttja affärsmöjligheterna inom teknik, innovation och service på marknaden för kollektivtrafik. Foto: Nobina.

Nobinas koncernchef Ragnar Norbäck: Genom att etablera Nobina Technology skapar vi ett kompetens- och innovationscenter som kan utnyttja affärsmöjligheterna inom teknik, innovation och service på marknaden för kollektivtrafik. Foto: Nobina.

Bussoperatören Nobina startar ett eget innovationsbolag, Nobina Technology. Det nya bolaget ska enligt Nobina utveckla fler och bättre tjänster för delad mobilitet till nytta för kollektivtrafikresenärer. Delad mobilitet är, enkelt uttryckt, transporttjänster som delas av ett antal användare. Det kan vara traditionell kollektivtrafik, men också bilpooler, samåkning, cyklar som används av flera och så vidare.

Under senare år har delad mobilitet fått en ordentlig skjuts framåt, inte minst genom att allt fler människor väljer att bo i städer. Ett växande intresse för miljöfrågor, energianvändning och energitillgång liksom ekonomiska värderingar har bidragit till en trend mot delad mobilitet.

– Vi har varit aktiva när det gäller att utveckla teknikbaserade tjänster för delad mobilitet i många år. Genom att etablera Nobina Technology skapar vi ett kompetens- och innovationscenter som kan utnyttja affärsmöjligheterna inom teknik, innovation och service på marknaden för kollektivtrafik, säger Ragnar Norbäck, vd för Nobina AB.

Idag erbjuder Nobina tjänster för delad mobilitet, såsom den största reseplaneringsappen i Sverige med 600 000 aktiva användare. Nobina har också, genom implementeringen av sin EBSF-baserade IT-kommunikationsplattform, satsat på lättanvända och kostnadseffektiva tjänster som infotainment, biljettförsäljning och Wi-Fi ombord till uppdragsgivare och resenärer. EBSF är ett EU-stöttat projekt för att utveckla bussar i kollektivtrafiken, European Bus System of the Future.

Henrik Dagnäs är ordförande i Nobina Technology. Företaget kommer att ha ett nära samarbete med andra verksamheter inom Nobinakoncernen och med  teknikpartners, uppdragsgivare och resenärer i utvecklingen av tjänster för delad mobilitet.

Företaget leds av Marcel Kroeze, som har en bred internationell erfarenhet av att förverkliga nya affärsmöjligheter i skärningspunkten mellan teknik och transport.

– Jag är mycket glad över att få möjlighet att hjälpa Nobina att stärka sin position och att skapa värde för sina intressenter. Vårt mål är att, tillsammans med partners, utveckla och leverera efterfrågade lösningar och att förbättra tillgången till att resa kollektivt. Vi är redan en strategisk partner i utvecklingen av tjänster för delad mobilitet i dag, och vi räknar med att kunna presentera fler samarbeten inom en snar framtid, säger Marcel Kroeze.

Share Dela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)