Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Internationell transportkritik mot svenska gränskontroller

IRUIRU, den internationella vägtransportunionen, kritiserar de id-kontroller som infördes i början av året för resande från Danmark till Sverige. IRU, där Sveriges Bussföretag är en av medlemmarna, anser att det är oacceptabelt att myndigheterna ålägger bussföretag och bussförare att ansvara för id-kontroller. Det är säkerhetsrelaterade uppgifter som företagen saknar kunskap och kompetens för, skriver IRU i ett brev till infrastrukturminister Anna Johansson(S).

IRU anser att id-kontrollerna leder till ökade kostnader för bussföretagen, men också ökade säkerhetsrisker för förare som måste avvisa passagerare utan korrekta id-handlingar.

– Det här orsakar en väldig administrativ börda för företagen, menar IRU som också pekar på att busstrafiken mer än tidigare används av smugglare och migranter som saknar korrekta handlingar. Det här har tvingat bussföretag i EU att vidta särskilda säkerhetsåtgärder för att förebygga skador på bussar, angrepp på förare och de mycket höga böter som företagen kan få om otillåtna passagerare upptäcks ombord.

IRU kräver nu bland annat ett större politiskt intresse för de utmaningar som persontransportsektorn står inför och att staterna axlar ”sitt grundläggande ansvar när det gäller säkerheten.”

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)