Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sakernas internet ger koll på bussen i Östergötland

Nu kan man hålla koll på om ÖstgötaTrafikens expressbussar är i tid eller inte. Foto: Ulo Maasing.

Nu kan man hålla koll på om ÖstgötaTrafikens expressbussar är i tid eller inte. Foto: Ulo Maasing.

ÖstgötaTrafiken gör det nu möjligt för resenärerna i den regionala expressbusstrafiken att hålla koll på om bussarna är i tid eller inte. Det sker genom att ÖstgötaTrafiken har investerat i IoT-teknik (IoT = Internet of things, Sakernas internet) för att förbättra reseinformationen i kollektivtrafiken i Östergötland. Tekniken gör det möjligt för resenärer att ständigt få uppdaterad om bussen är i tid eller inte.

Just nu kopplas miljarder fordon runt om i världen upp mot Internet of things, sakernas internet, för att göra resandet bekvämare, säkrare, effektivare och mer miljövänligt. Nu finns IoT-tekniken även i Östergötland, där 28 miljoner kollektivtrafikresor med buss, tåg och spårvagn årligen samordnas och planeras av ÖstgötaTrafiken.

Före årsskiftet installerades det svenska IT-företaget Fältcoms plattform MIIPS, som idag återfinns i varannan buss i Sverige. Nu skickas GPS-information från ÖstgötaTrafikens bussar i expressbusstrafiken via företagets trafikledningssystem – och blir direkt tillgänglig för kunderna via reseplaneraren på hemsidan och i mobilappen.

– Prognostid om när bussen kommer och om den är i tid eller inte underlättar planeringen för kunderna och gör det mer attraktivt att använda kollektivtrafik som en del av sin vardag, säger ÖstgötaTrafikens kommunikationschef Eva Jylltorp.

Med den nya plattformen kan dessutom fler smarta funktioner adderas i framtiden.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Vad är det för nyhet att bussarna visar realtid på nätet…det har väl mer eller mindre alla idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)