Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik satsar på utökade kontroller

Biljettkontrollerna ska utökas inom Västtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Biljettkontrollerna ska utökas inom Västtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Tillsammans med Securitas inleder Västtrafik den här månaden en satsning på fler biljettkontroller och ökad synlighet i Göteborgsregionen. Samtidigt inleds ett nytt arbetssätt i regionen där förarna och tågvärdarna får större möjlighet att påverka var och när kontroller utförs.

Kontrollverksamheten inom Västtrafik har en längre tid gått på sparlåga. Nu tar Securitas över ansvaret för biljettkontrollerna.

I exempelvis Sjuhärad har inga biljettkontroller genomförts på åtta månader. Detta sedan bevakningsbolaget G4S fick sparken av Västtrafik efter en händelse i somras då väktare från bolaget brottade ner en bussförare som efter avslutat arbetspass var på väg till sin depå. Föraren var klädd i uniform men hade ingen biljett. Kontrollanterna från G4S hävdade att han tjuvåkte, trots att så inte var fallet.

Nu hävdar Västtrafik och Securitas att man tillsammans har utvecklat biljettkontrollen med god service och bra bemötande som ledstjärnor och att detta kommer även vara i fokus för det fortsatta arbetet. Satsningen innebär att antalet biljettkontrollanter i Göteborgsregionen ökar med ett 20-tal. Detta för att öka biljettkontrollens synlighet och minska benägenheten att fuskåka.

– Vi har ett öppet system i Göteborg där kunden själv väljer var man vill stiga på och behöver ha en biljettkontroll som står i relation till det. Fler biljettkontroller är också något som många av våra kunder efterfrågar, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad på Västtrafik.

– I regionen är behovet av biljettkontroll mindre eftersom kunderna måste visa sin biljett för föraren när de stiger på bussen. Men vi vet att fusk förekommer och där får vi nu goda möjligheter att hjälpa vår förare och tågvärdar, säger Maria Björner Brauer.

Det nya avtalet mellan Västtrafik och Securitas började gälla den 1 februari och löper till och med januari 2017.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Hurra! Detta har jag väntat på i flera år att det ska bli fler biljettkontroller. För som det är nu så är det nästan som om Västtrafiken uppmanar till fuskåkning. Jag har kört Buss i flera år och ser fuskåkarna som ett jätte problem, och sedan när man ber om biljett så får man höra att man är Bussförare och inte har rätt att kontrollera biljetter utan att man ska sitta tyst och köra och inte bry sig om passagerare betalar eller inte. Det har skapat en massa konflikter, onödiga sådana man har blivit spottad på man har blivit kallad för en massa olika saker som det är onödigt att ta upp här.Men jag hoppas verkligen att fler kontroller kommer att få fuskåkarna på andra tankar och göra rätt för sig och förstå att det inte är någon ide` att fuskåka för att risken att åka fast är större nu. BRA JOBBAT ett jätte bra förslag.

    En Bussförare som är trött på fuskåkarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)