Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussbolag riskerar böter på 50 000 för flyktingpojke utan ID

Polisen har hittills upptäckt 33 personer swom kommit till gränskongtrollerna vid Öresund utan giltigt ID. Foto: Ulo MAasing.

Polisen har hittills upptäckt 33 personer som kommit till gränskontrollerna vid Öresund utan giltigt ID. Foto: Ulo Maasing.

Svensk polis har hittills upptäckt 33 personer som utan giltiga ID-handlingar  har tagit sig in i Sverige från Danmark sedan ID-kontrollerna infördes den 4 januari. Nu riskerar transportföretagen, som är skyldiga att kontrollera resenärernas ID-handlingar, böter på hundratusentals kronor, skriver Svenska Dagbladet.

Polisen har skickat 20 av ärendena vidare till Transportstyrelse som är den myndighet som avgör om företagen ska krävas på böter. Men innan beslut om böter fattas får transportföretagen yttra sig.

Företag som inte sköter ID-kontrollerna riskerar att få böta upp till 50 000 kronor.

Det hotet hänger nu över Bergkvarabuss som under Flixbus´ varumärke kör expressbussar från Berlin till Malmö. Den 7 januari kom en av företagets bussar till gränskontrollen vid Öresundsbron. Ombord fanns en pojke som hade låst in sig på toaletten.

Bussföraren hade efter avresan upptäckt att pojken saknade ID-handlingar och informerade honom om att han därför inte kunde följa med till Sverige. Pojken vägrade att lämna bussen. Eftersom han var lätt klädd och temperaturen var tolv minusgrader ville föraren inte kasta av pojken.

Ärendet ligger nu hos Transportstyrelsen.

Taggat som: , , , , , ,

3 kommentarer »

  1. Bra att dom får kraftiga böter, dom ska följa Svensk lag.

  2. Helt sjukt att politiska beslut ska drabba enskilda näringsidkare. All idkontroll ska utföras och bekostas av staten. Vi betalar ju skatt. Allt annat än ett frikännande i aktuellt fall är en SKANDAL.

    • Väldigt ofta, om inte alla beslut som drabbar näringsidkare är politiska. Eller hur? 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)