Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sex rekordår för tysk besöksnäring men gränskontroller och främlingsfientlighet oroar

Petra Hedorfer, chef för det tyska turistrådet, DZT kunde konstatera att Tyskland har haft sex rekordår i rad när det gäller turism. "Men det finns orosmoln och utmaningar", sa hon på ITB:s öppningsdag. Foto: Ulo Maasing.

Petra Hedorfer, chef för det tyska turistrådet, DZT kunde konstatera att Tyskland har haft sex rekordår i rad när det gäller turism. ”Men det finns orosmoln och utmaningar”, sa hon på ITB:s öppningsdag. Foto: Ulo Maasing.

2015 blev det sjätte rekordåret i rad för turismen från utlandet till Tyskland. Det konstaterade Petra Hedorfer, chef för det tyska turistrådet DZT (Deutsche Zentrale für Tourismus) på öppningsdagen av den jättelika resmässan ITB i Berlin. För första gången nådde Tyskland nästan 80 miljoner utländska övernattningar, eller noga räknat 79,7 miljoner. Fyra av fem Tysklandsresenärer förbereder sin resa på internet.

Det är en ökning med 5,4 procent från året innan. Ökningen har varit dramatisk under de senaste åren. 2010 var de utländska övernattningarna i Tyskland 60 miljoner.

Tyskland är också det största utländska resmålet för svenska bussresearrangörer.

När det gäller internationella övernattningar är Tyskland femma i Europa efter Frankrike, Spanien, Italien och Turkiet. Som en jämförelse kan nämnas att Sverige ligger på femtonde plats. Sverige är också femtonde största marknad för turismen från utlandet till Tyskland. De svenska övernattningarna var i fjol 1,8 miljoner.

Petra Hedorfer kunde på DZT:s presskonferens också redovisa vinnare och förlorare när det gäller färdmedel för resor till Tyskland. Flyget växer starkt med en ökning på 12 procent förra året, medan tågresandet dök med 6 procent. Bilresorna ökade med två procent och bussresorna med en procent.

Internet får en allt viktigare roll för Tysklandsresenärerna. Nätet dominerar nu stort när det gäller hur resenärerna förbereder sin Tysklandsresa. Hela 80 procent av Tysklandsbesökarna använder sig av nätet inför resan – och 65 procent bokar sin resa på nätet. 15 procent använder nätet enbart för att söka information.

I år räknar Petra Hedorfer med att turismen från utlandet till Tyskland ska öka med 1 – 3 procent. Men hon varnade också för att det finns orosmoln och utmaningar som kan påverka. Till dessa hör terrorhandlingar som under det senaste året har drabbat Paris, Istanbul, Ankara, Tunis och andra platser.

– Det kan avskräcka människor från att resa. Händelserna i Köln på nyårsaftonen kan också skrämma besökare, likaså de utslag av främlingsfientlighet och rasism som vi kan se på en del håll, sa Petra Hedorfer.

Hon nämnde särskilt den invandrarfientliga Pegidarörelsen.

Ämnet togs också upp av den tyska statssekreteraren för näringsliv och turism, parlamentsledamoten Iris Gleicke.

– Vi får inte låta de högerextrema prägla bilden. Det är vi, inte de som är den stora majoriteten, sa Iris Gleicke och fick ett instämmande från DZT:s styrelseordförande Klaus Laepple som varnade för att gränskontrollerna i Schengenområdet hindrar turismen och dess utveckling.

– Nationalism och turism är varandras motsatser. Tiden för nationalism är förbi och den ska vi inte ha tillbaka, sa Klaus Laepple.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)