Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skåningar valde bort tåget

Inte den framgång som Skånetraifken hade väntat. Foto: Ulo Maasing.

Inte den framgång som Skånetraifken hade väntat. Foto: Ulo Maasing.

Tågresandet till och från flertalet nya Pågatågstationer i nordösta Skåne har minskat det senaste året, rapporterar tidningen Norra Skåne. Nergången är mellan -3% och –28%. Endast på två stationer har resandet ökat något. Skånetrafiken skyller nergången på att resenärerna väljer bussen och på att infrastrukturen är för dålig.

Det var i december som sju nya pågatågstationer öppnades i nordöstra Skåne. Först strömmade resenärerna till, men en mätning i oktober förra året visade att resandet via fem av de sju nya stationerna hade minskat. Störst var minskningen i Ballingslöv och Killeberg där nergången var 28 respektive 16 procent.

Utvecklingen har inte alls blivit den som Skånetrafiken väntade sig.

Mats Ohlsson, affärsutvecklare för tågtrafik hos Skånetrafiken, säger till Norra Skåne att han inte är överraskad. Politikerna i Region Skåne har nämligen återinfört flera busslinjer som las ner när stationerna öppnades och då har många resenärer valt bussen. En av stationerna, med en nergång på 16% (Killeberg), har inte fått någon återinförd busstrafik.

Där tror man på Skånetrafiken att många körde bil till tåget från platser som nu ånyo har fått busstrafik.

Biltrafiken minskade alltså när människor fick ett alternativ till tåget.

Dessutom har vi haft kvalitetsproblem i tågtrafiken som är kopplade till den dåliga infrastruktur vi idag har på den svenska järnvägen, säger Mats Ohlson till Norra Skåne.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)