Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris lämnar tonårstiden

En tidig Solaris Urbino, från 1999. Foto: Solaris.

En tidig Solaris Urbino, från 1999. Foto: Solaris.

På tisdagen är det exakt 20 år sedan den första bussen rullade ut från Solaris´ fabrik i Bolechowo, nära Poznan i Polen. Det var en stadsbuss med låggolv som var förstlingen för den nya busstillverkaren som då bara hade 36 medarbetare. Idag arbetar 2500 personer inom Solaris som har haft en hel del framgångar även på den svenska marknaden.

Under företagets första verksamhetsår tillverkade Solaris 56 bussar. Sedan dess har produktionen ökat rejält och hittills har företaget levererat 14 000 bussar. Samtidigt har produktpaletten breddats till att omfatta även trådbussar och spårvagnar.

Paret Solange och Kryzstof Olszewski grundade Solaris. Alltjämt är företaget familjeägt. Foto: Ulo MAasing.

Paret Solange och Kryzstof Olszewski grundade Solaris. Alltjämt är företaget familjeägt. Foto: Ulo MAasing.

Det var den 22 mars som den första bussen rullade ut som en del av en beställning på 72 bussar som Neoplan Polska hade fått från staden Poznan. Solaris har nämligen sina rötter i Neoplan i Polen där ingenjören Krzysztof Olszewski var chef för försäljningsvdelningen sedan 1994. Tillsammans med sin hustru Solange tog Krzysztof Olszewski över verksamheten i Bolechowo och etablerade Solaris.

2014 lanserades Nya Urbino. Foto: Ulo Maasing.

2014 lanserades Nya Urbino. Foto: Ulo Maasing.

Under de första åren utvecklade man  en helt ny buss med ram i rostfritt stål, Solaris Urbino som lanserades 1999.

Med Urbino sköt också exportmarknaden fart.Fram till 2001 hade Solaris bara sålt sju bussar på export, men i slutet av 2005 rullade tusen Solarisbussar i sjutton europeiska länder. 2003 fick Solaris en order som blev ett verkligt genombrott på exportmarknaderna när lokaltrafiken i Berlin, BVG, beställde 260 bussar.

Det var också under de första åren på 2000-talet som Solaris tog de första stegen in på vägen mot elektromobilitet genom lanseringen av trådbussen Trollino som också rullar i Landskrona. 2006 presenterade företaget sin första hybridbuss, Solaris Urbino Hybrid och 2011 kom den första helelektriska bussen.

2014 premiärvisade man så sin helt nya bussgeneration, Nya Urbino.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)