Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stark uppgång för Keolis globalt

Keolis har ingått partnerskap med Navbya som tillverkar elektriska, förarlösa små bussar. Bild Navya.

Keolis har ingått partnerskap med Navbya som tillverkar elektriska, förarlösa små bussar. Bild Navya.

Buss- och spårtrafikoperatören Keolis globala verksamhet visade en stark uppgång i fjol. Omsättningen ökade med 12,2 procent jämfört med år 2014 och uppgick till fem miljarder euro, ungefär 46 miljarder kronor. Rörelseresultatet ökade med 6,6 procent till 296 miljoner euro (2,7 miljarder SEK). Siffrorna för Keolis Sverige har ännu inte blivit offentliga. Keolis säger sig också tro p förarlösa fordon.

Det är främst den internationella verksamheten som står för en kraftigt ökad omsättning med en ökning på hela 30 procent, medan omsättningen i Frankrike ökade med fyra procent.

Företaget lyfter i sin årsredovisning fram en rad framgångar inom spårtrafik i bland annat Storbritannien, Tyskland och Nederländerna och Norge. Men man noterar också de nya trafikavtalen i Dalarna och Karlstad och att Keolis´ bussflotta i Sverige nu är helt fossilfri.

Keolis har en strategi som bygger på att man ska arbeta med flera trafikslag, och det här året har inletts med att Keolis har ingått ett strategiskt och ekonomiskt partnerskap med LeCaB i Paris, en taxiverksamhet som inte är helt olik Uber och som har mötts av starka protester från etablerade taxiförare. Siktet är inställt på att LeCaB ska växa utanför Paris och komplettera Keolis´ mer traditionella kollektivtrafik. Därmed ska kunderna kunna erbjudas ny mobilitetslösningar.

Keolis har också ingått partnerskap med Navya, en fransk tillverkare av eldrivna, förarlösa fordon.

– Det här är ett transportmedel som oundvikligen  kommer att vara en del av Keolis utbud i ett medellångt och längre perspektiv, skriver Keolis i ett pressmeddelande.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)