Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppåt för Skånetrafiken trots gränskontroller

Allt fler tar bussen i Skåne. Foto: Ulo Maasing.

Allt fler tar bussen i Skåne. Foto: Ulo Maasing.

Trots att gränskontrollerna har gjort att resandet över Öresundsbron har minskat har året börjat starkt för Skånetrafiken. Färsk statistik för januari och februari visar en ökning på 5,8 % för tåg, 5,1 % upp för stadsbusstrafik och regionbussarna har ökat 1,7 %. I fjol ökade resandet med Skånetrafikens bussar och tåg i genomsnitt med 4,6 procent.

Resandet över Öresundsbron minskar, vilket förklaras av situationen med ID- och gränskontroller som ställer till det för pendlare och övriga resenärer.

Danska DSB redovisar en minskning i resande med Öresundståg över bron med 12% jämfört med förra året. Lägger man till en förväntad resandeutveckling är minskningen 17%. Försäljningen av periodkort Jojo Öresund har också minskat med 8 % jämfört med samma period förra året.

– Vi tycker det är tråkigt att gränskontrollerna har dessa uppenbart negativa effekter på integrationen i regionen. Det drabbar Skånetrafiken och alla våra pendlare i synnerhet, säger Stefan Svalö, regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Skånetrafiken är drabbat av såväl ökade merkostnader som intäktsbortfall. Vi hade gärna också sett en samordning av de två kontrollerna, ID-kontrollen på Kastrup samt gränskontrollen i Hyllie, till en kontroll. Det hade underlättat mycket för våra resenärer, säger Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)