Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Polisanmälande länsstyrelse JO-anmäls

Riksdagsledamoten Karl-Oskar Bohlin(M) JO-anmäler länsstyrelsen i Dalarna. Foto: Peter Knutson.

Riksdagsledamoten Karl-Oskar Bohlin(M) JO-anmäler länsstyrelsen i Dalarna. Foto: Peter Knutson.

Länsstyrelsen i Dalarna har JO-anmälts eftersom myndigheten poisanmält Dalatrafik därför att seniorer från somaliska PRO har engagerats som värdar på vissa stadsbussar i Borlänge. Bakom JO-anmälan ligger riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin(M). I en debattartikel i Dalarnas Tidningar skriver Bohlin att det ”är solklart att länsstyrelsen inte har på fötterna i sin bedömning” och att man baserar sin anmälan ”på löst tyckande”.

– Det är allvarligt att länsstyrelsen inte kan läsa lagen. Det är allvarligt att länsstyrelsen upprättar godtyckliga polisanmälningar och det är beklagligt att länsstyrelsen inte förefaller det minsta intresserade av att meddela sina uppfattningar i dialog med berörda parter, skriver Bohlin i debattartikeln.

Där kritiserar han länsstyrelsens jurist Henri Liman för att inte kunna lagen om bevakningsverksamhet. Det stämmer, skriver Bohlin, att företag som bedriver bevakningsverksamhet måste vara auktoriserade. Men själva förutsättningen för att verksamheten ska vara tillståndspliktig är att den utförs yrkesmässigt, framhåller Bohlin. Men de somaliska pensionärerna som reser med en del av bussarna i Borlänge uppfyller inte kravet på yrkesmässighet.

– De somaliska pensionärerna som alltså inte representerar ett företag utan en ideell organisation har som ersättning från Dalatrafik erhållit ett busskort (för att kunna åka med bussarna) samt ett föreningsstöd till sin förening. Det har alltså inte ens utgått någon personlig ekonomisk ersättning, än mindre en yrkesmässig sådan. Vidare står det helt uppenbart klart att uppdraget i övrigt har mer gemensamt med nattvandring eller det värdskap som exempelvis cityvärdar utövar.

– Att projektet varit mycket lyckat intresserar inte en lika delar konfrontatorisk som byråkratisk länsstyrelse. Det är allvarligt att länsstyrelsen inte kan läsa lagen. Det är allvarligt att länsstyrelsen upprättar godtyckliga polisanmälningar och det är beklagligt att länsstyrelsen inte förefaller det minsta intresserade av att meddela sina uppfattningar i dialog med berörda parter, skriver Carl-Oskar Bohlin i debattartikeln.

I en intervju i Dalarnas Tidningar tar Bohlin också upp att fackförbundet Transport har påverkat länsstyrelsen att polisanmäla Dalatrafik och Somaliska PRO.

– Enligt tidningen Transportarbetaren är det Transport som påverkat länsstyrelsen att polisanmäla. Om det är så är det bedrövligt och häpnadsväckande, i nivå med när Kommunal försökte stoppa nyanlända läkare att arbeta som undersköterskor i Dalarna.

Taggat som: , , , , ,

1 kommentar »

  1. Modiot som han är, så är han väl enbart ute efter att klämma åt Transport.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)