Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordsiffror för Nobina

Nobinalogga11Bussoperatören Nobina redovisar en rekordomsättning för verksamhetsåret 2015 – 2016. Även resultatet före kostnader för Nobinas börsnotering var rekordstort. Det framgår av Nobinas bokslutskommuniké som presenterades på onsdagsmorgonen. Nobinas nettoomsättning uppgick till 8,317  miljarder mot 7, 549 miljarder. Det är en ökning med 10,2 procent jämfört med året innan och innefattar ökade intäkter i befintliga kontrakt, intäktsökning genom nya kontrakt och extra trafik, bland annat för tågersättning. Nobinas verksamhetsår omfattar perioden mars 2015 – februari 2016.

Året var det första för Nobina som ett börsnoterat företag.

Styrelsen föreslår en aktieutdelning på 2,60 kronor per aktie, vilket motsvarar 7,3 procent i direktavkastning.

För helåret ökade rörelseresultatet med  24,5 procent och uppgick till 462 miljoner kronor (371 miljoner året innan), exklusive kostnader för börsnoteringen i juni 2015. Rörelseresultatet belastades i första och andra kvartalet med transaktionskostnader och kostnader för incitamentsprogrammet i samband med börsintroduktionen om totalt 204 MSEK.

Periodens rörelseresultat (EBIT) inklusive kostnader för börsnoteringen uppgick till 258 miljoner (371 miljoner året innan).

– Nobina närmar sig ett år som bolag i noterad miljö och vi är mycket glada över det positiva mottagandet som börsintroduktionen vid Nasdaq Stockholm medfört, kommenterar Nobinas koncernchef Ragnar Norbäck.

– 2015/2016 har varit ett hän­delse­rikt år på flera sätt. Kontraktsvinster i Sverige och Finland är glädjande, samtidigt som stora trafikstarter genomförts bland annat i Stockholm, Oslo och Helsingfors. Under året har över 600 bussar levererats och trafikstartats i våra nya kontrakt. Vårt kontinuerliga arbete med fordonsoptimering innebär att Nobinas flotta är i fortsatt mycket gott skick.

– Etableringen av innovations­bolaget Nobina Technology är ytterligare en av årets viktiga händelser som på sikt kommer att stärka vårt marknadserbjudande.

Nobinagruppen är Nordens största aktör inom kollektivtrafik med buss. Koncernen består av de operativa bolagen Nobina Sverige AB och Swebus Express AB i Sverige, Nobina Norge AS, Nobina Finland Oy och Nobina Danmark A/S. Med cirka 266 miljoner resenärer per år är Nobina ett av Europas tio största persontransportföretag.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)