Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Seniorer tar över från väktare på Dalabussar

Bengt Benjaminsson, produktionschef på Dalatrafik, är positiv till inititativet från somaliska PRO i Dalarna. Foto: Paula Isaksson.

Bengt Benjaminsson, produktionschef på Dalatrafik, är positiv till inititativet från somaliska PRO i Dalarna. Foto: Paula Isaksson.

Stadsbusslinje 3 i Borlänge har länge haft problem med stök och bråk på bussarna. För att komma tillrätta med oroligheterna satte Dalatrafik in väktare på bussarna. Men i fredags var sista dagen för väktarna. Istället ska somaliska pensionärer på eget initiativ åka med på bussarna som trafikvärdar för att lugna ner stämningen, rapporterar Dalarnas Tidningar.

Initiativet kommer från den somaliska PRO-föreningen i Dalarna och redan under måndagen satte somaliska pensionärer på sig de gula trafikvärdsvästarna och började åka med på bussarna. De kommer att följa med samtliga bussar på den aktuella linjen under eftermiddagarna.

– Vi tror och hoppas att problemmakarna kommer lyssna på oss, säger föreningens vice ordförande Abdi Haji Abdullahi till Dalarnas Tidningar.

Bengt Benjaminsson, produktionschef på Dalatrafik, är mycket positiv till initiativet från somaliska PRO.

– I vissa kulturer har uniformen en negativ klang och kan vara kopplad till hot snarare än hjälp. Vi tror att det kan vara bra med en mjukare framtoning, säger han till Dalarnas Tidningar.

Drygt 20 medlemmar av somaliska PRO har erbjudit sig att ställa upp som trafikvärdar. I gengäld får de busskort och bidrag till en lokal.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)