Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Växande Irizar bygger fabrik för elbussar

En av Irizars elbussar i trafik. Irizar bygger nu en helt ny fabrik för produktion av elbussar. Foto: Irizar.

En av Irizars elbussar i trafik. Irizar bygger nu en helt ny fabrik för produktion av elbussar. Foto: Irizar.

Samtidigt som den spanska busstillverkaren Irizar kan summera ett år av tillväxt 2015 satsar företaget nu stort på elektromobilitet. Irizar har bildat ett nytt dotterbolag, Irizar e-mobility, och håller på att bygga en helt ny fabrik för elbussar som ska vara klar i slutet av det här året.

Det nya dotterbolaget Irizar e-mobility ska fokusera på elektromobilitet i städer, men inte bara på elbussar, även om dessa kommer att vara basen för verksamheten. Irizar kommer i den nya fabriken i spanska Aduna även att tillverka andra fordon som kompletterar det behov som städer har av elektromobilitet, likaså komponenter och system. Syftet är enligt Irizar att man ska kunna erbjuda städer integrerade och breda lösningar för elektromobilitet.

Aduna ligger i Gipuzkoa, Baskien, i norra Spanien.

Irizar investerar omkring 700 miljoner kronor i bygget av den nya fabriken som får en golvyta på 18 000 kvadratmeter.

Irizrs nya fabrik som är dedikerad för tillverkning av elbussar och annan elektromobilitet ska stå klar i slutet av året.

Irizrs nya fabrik som är dedikerad för tillverkning av elbussar och annan elektromobilitet ska stå klar i slutet av året.

Irizar har redan en fullelektrisk buss som går i trafik i London, Barcelona, Paris och Marseille och som har testats i en rad andra städer.

I Sverige är Irizar annars mest känd för sina turistbussar, både helbyggda och byggda på chassier från andra tillverkare.

Företaget kan blicka tillbaka på en stark tillväxt under 2015 med en omsättning som översteg 550 miljoner euro (5,1 miljarder kronor) och en 30-procentig tillväxt på sin spanska hemmamarknad. Företagsledningen räknar med en fortsatt tillväxt i år.

Den 30-procentiga tillväxten tillskrivs av företagsledningen verksamheten i Europa med helbyggda turistbussar och i Spanien med karossering på chassier från andra tillverkare. Irizar har också börjat tillverka helbyggda, integrerade, turistbussar för USA-marknaden. Även i Mexiko har Irizar inlett tillverkning av integrerade turistbussar.

Irizar har idag en marknadsandel i Spanien på över 40 procent. Bussmarknaden där har vuxit dramatiskt de senaste åren. I fjol var ökningen 30 procent, år 2014 var den 20 procent.

Under de senaste två åren har Irizar ökat sin personalstyrka med 142 anställda.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)