Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Strumpstrid i Keolis avblåst

Feet

Strumpkonflikten vid Keolis bussdepå Nyboda i södra Stockholm är nu över. Keolis återtar de varningar man delat ut till sju förare, likaså återbetalar företaget löneavdraget till fjorton förare som skickades hem att byta för att de inte hade svarta strumpor i skorna. Inte heller sandaler var tillåtna.

Tidningen Kommunalarbetaren uppger att strumptvisten mellan Kommunal och Keolis är avblåst.

Konflikten började i somras en dag med 30-gradig värme. Flera förare hade sandaler och bara fötter. Flera av dem skickades hem. Några dagar senare kom ett 20-tal förare till jobbet utan strumpor. Ännu fler skickades hem, ingen fick köra buss med den fotbeklädnaden och turer ställdes in. Sju av de hemskickade förarna varnades för att de inte kom tillbaka med svarta strumpor på fötterna.

Strumpkonflikten trappades sedan upp. Keolis slog fast att det var förbjudet att köra med sandaler på fötterna.

Tvisten togs först upp i lokal förhandling och till slut i en central förhandling mellan Kommunal och Keolis. Kommunal krävde att varningarna skulle tas tillbaka och att löneavdragen skulle återbetalas.

Dessutom ville Kommunal att Keolis ska betala 1500 kronor i skoersättning för förarnas mörka sommarskor och lika mycket för deras vinterskor.

Det hela var nu på väg till Arbetsdomstolen. Men nu har Keolis gått med på att dra tillbaka varningarna och betala tillbaka löneavdragen. I gengäld avstår Kommunal från kravet på skoersättning till förarna.

Kravet på mörka strumpor kvarstår inte längre. Däremot vill Keolis att förarna ska bära mörka skor. Sandaler är fortsatt inte tillåtna. Nu följer lokala diskussioner om detta.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)