Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussbolag i Karlstad i stor smugglingshärva

Arkivbilkd: Ulo Maasing.

Arkivbilkd: Ulo Maasing.

Ett bussbolag med bas i Karlstad har en central roll i en stor smugglingshärva där mycket stora mängder alkohol har smugglats med buss från Tyskland, enligt Göteborgs-Posten. 19 personer sitter nu anhållna efter tillslag på måndagen i Göteborg, Köping, Karlstad och Helsingborg. Razziorna leddes av Ekobrottsmyndigheten och över 120 tjänstemän från myndigheten, skatteverket och tullen deltog.

I Helsingborg stoppades och beslagtogs en buss med 700 liter sprit, knappt 2000 liter vin och 8000 liter öl. Samtidigt greps ett antal personer. På de övriga orterna greps personer som har en koppling till bussbolaget.

– Vi misstänker att det rör sig om en väldigt stor omfattning på smugglingen med flera resor i veckan under lång tid, säger Helena Lundgren, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten till Göteborgs-Posten.

I måndags greps 28 personer av vilka alltså 19 satt anhållna sent på onsdagseftermiddagen.

Ytterligare nio personer frihetsberövades, men har försatts på fri fot. Brottsmisstankarna består främst i grov smuggling av alkohol, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Åklagaren har hittills hunnit begära tretton personer  häktade. Häktningsförhandlingar hålls under torsdagen i Värmlands tingsrätt och i Malmö.

– Det här är ett av de största tillslagen i Ekobrottsmyndighetens historia och målet är att med nya metoder slå ut handeln med smuggelsprit. Mängderna alkohol som flödar in över gränsen från Tyskland är chockerande och vi talar om hiskeligt stora belopp i undandragna skatter, säger Helena Lundgren.

– Det gemensamma arbetet med Tullen och Skatteverket har varit helt nödvändig för att mäkta med. Det går åt oerhört mycket resurser för att utreda den här typen av organiserad och extremt omfattande verksamhet.

Utredningen beräknas inte vara färdig förrän en bra bit in på höstkanten.

Enligt uppgifter till bussmagasinet.se handlar det i härvan om ett bussföretag som nu har begärts i konkurs.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)