Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina nobbas nerskärningar

Nobina får nej till kontroversiella nerdragningar av direktlinjer söder om Stockholm. Bild: SLL.

Nobina får nej till kontroversiella nerdragningar av direktlinjer söder om Stockholm. Bild: SLL.

Bussoperatören Nobina har fått nej på en rad av de stora nerdragningar av busstrafiken på Södertörn, söder om Stockholm,  som man vill genomföra. Det är trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting som säger ja till ett antal mindre förändringar i trafiken, men nej till de stora,  förändringar som Nobina velat göra.

Det som trafikförvaltningen säger nej till är de indragningar av direktbussar från Södertörn till Gullmarsplan, söder om innerstaden, som Nobina ville genomföra. Nobina ville istället korta av linjerna och tvinga passagerarna att byta till pendeltåg. Nobinas planer möttes av häftiga protester från både resenärer som berörda kommuner.

Nobina får också nej till att dra in linjer som går parallellt med en pendeltågslinje.

I några fall, konstaterar trafikförvaltningen, strider Nobinas nerdragningar mot de krav på grundtrafik som finns i företagets trafikavtal. Bland annat gäller det nerdragningar som SL planerar att i framtiden göra om till stomlinjer.

När det gäller andra linjer vill SL först utreda hur trafiken i framtiden ska se ut när pendeltågstrafiken läggs om i samband med att Citybanan i Stockholm öppnas och hur tunnelbanetrafiken till södra Stockholm då kommer att utformas.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)