Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånska bussar ska locka till 900000 fler resor

Genomgående femminuterstrafik på MalmöExpressen ska ge 150 000 fler resor. Foto: Ulo Maasing.

Genomgående femminuterstrafik på MalmöExpressen ska ge 150 000 fler resor. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafiknämnden i region Skåne gav på måndagen klartecken för ökade satsningar på busstrafiken i Skåne. Satsningarna ska ge en årlig resandeökning på omkring 900 000 resor. Det slutliga beslutet tas senare av regionfullmäktige i samband med att regionens budget klubbas.

I Trafikplan Buss 2017 finns förslag på en rad åtgärder som är prioriterade för att nå målet om  en fördubbling av antalet resande till år 2020 och en fördubblad marknadsandel för kollektivtrafiken till år 2030.

Störst effekt på resandet räknar Skånetrafiken med att införande av genomgående femminuterstrafik mellan klockan 6 och 18 på linje 5 i Malmö (MalmöExpressen) ger. Det väntas öka resandet med 150 000 resor.

Andra satsningar som ger ett stort genomslag i resandet är 15-minuterstrafik på linje 3 i Kristianstad (+106 000 resor), utökad trafik med taktfast tidtabell och som bäst femtonminuterstrafik på linje 297 (+90 000 resande) samt förändrad linjesträckning i södra Helsingborg för stadslinjerna 1 och 2 (+75 000 resor).

En rad andra förbättringar föreslås också, men även prioriteringar och effektiviseringar, vilket är modern kollektivtrafiksvenska för nerskärningar.

Bruttokostnaden för satsningarna beräknas till 32 miljoner kronor på årsbasis och nettokostnaden efter avdrag för ökade biljettintäkter till 19 miljoner.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)