Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Besöksnäringen tror på supersommar

Turister på sightseeing med amfibiebuss i Stockholm. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Visitas medlemmar tror på en mycket stark turistsommar. Foto: Ulo Maasing.

Turister på sightseeing med amfibiebuss i Stockholm. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Visitas medlemmar tror på en mycket stark turistsommar. Foto: Ulo Maasing.

Sommaren 2015 var extremt stark för svensk besöksnäring. Ändå tror näringen att det här året blir ännu bättre, enligt en undersökning som bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita har gjort bland sina medlemmar. Två av tre företag som har svarat på Visitas enkät tror på en ökad omsättning jämfört med förra året.

Nästan en femtedel av de tillfrågade företagen tror att deras omsättning kommer öka med fem procent eller mer under sommaren 2016. Mest positiva är campingföretagen.

Stora företag är också mer positiva än små. Bland de företag som har mer än 20 miljoner kronor i omsättning tror mer än 90 procent på ett förbättrat resultat i år. Företag i landsorten är generellt mer positiva än företag i städerna

– År 2015 var en stark turistsommar, troligen mycket beroende på den svaga svenska kronan, som fick fler att resa hit och många svenskar att stanna i Sverige, säger Eva Östling, vd på Visita.

Samtidigt lyfter Visita fram ett antal orosmoln. Den 1 juni höjdes arbetsgivaravgifterna för unga. Samtidigt hotar sjukskatt, höjd alkoholmoms och slopat representationsavdrag. Alla sådana förändringar innebär ökade priser för gästerna, vilket minskar konsumtionen. Det kan på både kort och lång sikt försämra besöksnäringens möjligheter till utveckling och därmed också branschens möjligheter att bidra till den gemensamma välfärden, menar Visita.

– Genom alla dessa försämringar står vår näring inför nya hot. Även om vi inte ser förändringen idag, så vet vi att våra medlemmar får sämre marginaler och alltmer drar sig för att anställa. Många av våra medlemmar har kontaktat mig och visat stor oro, inte minst för sjukskatten och de höjda arbetsgivaravgifter, säger Eva Östling.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)